Kardan deţine în prezent 27,75% din GTC, motivul vânzării fiind în principal nevoia de lichidităţi a companiei. Restul acţiunilor GTC sunt deţinute de ING OFE (12,33%), AVIVA OFE (10,04%), PZU OFE (7,99%), iar restul de 41,89% din companie este controlat de acţionari cu participaţii de sub 5%.

GTC este dezvoltatorul străin cu cele mai multe proiecte finalizate în România. Compania a investit în cele şase proiecte pe care le are acum în portofoliu un total de circa 377 mil. euro. Este vorba despre complexul de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău. La acestea se pot adăuga primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House, pentru care israelienii au încasat în urma vânzării circa 100 mil. euro. GTC a mai vândut în „distressed“, în iunie anul acesta, centrul comercial Galleria Suceava antreprenorului sucevean Costică Tudosă. Preţul plătit: aproximativ 1 mil. euro plus 8 mil. euro datorii bancare.  GTC operează în zece ţări est europene şi controlează active evaluate la peste 2,2 mld. euro.

Tranzacţia dintre Kardan şi Lone Star Funds este supusă unor condiţii care obligă GTC să atingă două obiective specifice de afaceri, unul până în 31 martie 2015 şi unul până în 31 decembrie 2015. Dacă unul dintre obiective nu este îndeplinit la timp, Lone Star are dreptul să primească suma de 3,15 mil. euro pentru fiecare obiectiv neatins.

„Deoarece acţiunile GTC au fost folosite drept garanţie pentru un împrumut de circa 100 mil. euro, suma obţinută din vânzare va fi folosită în mare parte pentru a rambursa acest împrumut (în totalitate sau parţial). Decizia companiei de a vinde active este determinată în principal de nevoia de lichiditate a Kardan“, se arată într-un comunicat al companiei.

Valoarea contabilă a investiţiilor realizate de Kardan în cadrul GTC, la data de 30 iunie 2013, era de 194 mil. euro. Tranzacţia a fost asistată de Citigroup Global Markets.

„Am finalizat un proces lung şi complicat într-o piaţă dificilă. Vânzarea pachetului de acţiuni la GTC este un pas important pentru Kardan în abordarea cu succes a problemelor de lichiditate. Kardan a fondat GTC la începutul anilor `90, după care a devenit un lider pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est. Acesta este un pas firesc în strategia Kardan, care este aceea de a iniţia, dezvolta şi administra active, urmate de vânzare“, spune Shouky Oren, CEO-ul Kardan.

Kardan a intrat în acest an, în România, şi cu operaţiuni bancare prin intermediul TBI Bank, care ţinteşte să ajungă la active de peste 100 milioane euro şi să obţină profit în 2013.

Cine sunt cumpărătorii

Lone Star Funds este o firmă internaţională de private equity, specializată pe achiziţia de companii şi active „distressed“ şi, de asemenea, pe achiziţia de credite neperformante de la bănci. Compania cu sediul central în Dallas, Texas, a fost fondată în 1995 de John Grayken, care este şi actualul preşedinte al companiei. De la înfiinţare şi până acum, fondul a încheiat 1.100 de tranzacţii cu un preţ total de peste 94 mld. dolari. Lone Star este organizată în 12 fonduri de private equity cu angajamente de capital agregate în valoare totală de peste 45 mld. dolari.

Lone Star a fost acuzată că a cumpărat în mod iresponsabil portofolii de creanţe asupra unor clădiri destinate închirerii către familii cu venituri mici în New York. În decembrie 2011, Lone Star Fnds a cumpărat o serie de active imobiliare toxice de la Anglo-Irish Bank, naţionalizată în 2009, inclusiv creanţa a 12 clădiri din Washington Heights şi Inwood. În prezent, acest grup de clădiri este deţinut de Vantage Properties, a cărui proprietar a fost dat în judecată în 2010 de către procurorul general Andrew Cuomo pentru hărţuire. În aprilie 2012, clădirile în cauză au ajuns la executare silită. Chiriaşii care locuiesc în aceste proprietăţi au încercat în repetate rânduri să ajungă la Lone Star Funds pentru o întâlnire în care să se asigure că nu vor mai avea de-a face cu un proprietar ca Vantage, dar nu au primit niciun răspuns.

Ce mai are GTC în România

Dezvoltatorul cu capital israelian a început în noiembrie anul trecut o campanie de vânzare a celor trei malluri cu performanţe slabe din Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău. Potrivit reprezentanţilor GTC România, Galleria Suceava înregistra pierderi anuale de 1 mil. euro. După vânzarea mallului din Suceava, celelalte două centre comerciale au fost retrase de la vânzare. Compania arată în ultimul său raport financiar că a atribuit un buget de 20,6 mil. euro pentru investiţii în îmbunătăţirea unor proprietăţi din portofoliul companiei şi pentru reclasificarea Galleria Buzău şi Galleria Piatra Neamţ din active scoase la vânzare în proprietăţi ce fac parte din portofoliul de investiţii al GTC.

GTC mai are în prezent trei malluri sub brandul Galleria în Arad, Piatra Neamţ şi Buzău care au fost reevaluate în septembrie la 35,1 mil. euro. Gradul mediu de ocupare al acestor proiecte este de 88%, iar chiria medie pe metru pătrat este de 4,1 euro/lună. La cei 59.000 mp, suprafaţa cumulată a celor trei malluri, GTC încasează în medie din chirii circa 2,9 mil. euro pe an.

În ceea ce priveşte creditele contractate de GTC de la BERD, compania a semnat în 27 septembrie un amendament prin care se angajează la plata anticipată a unei porţiuni din principalul acestor credite. „Banca va furniza o perioada de graţie de 2-3 ani, în funcţie de facilitatea de credit, la rambursarea principalului şi o marjă redusă în perioda de graţie“, se menţionează în ultimul raport financiar al GTC.

Compania mai deţine şi turnurile de birouri City Gate din zona Piaţa Presei Libere care au fost evaluate la 159 mil. euro. Acest proiect are un grad de ocupare de 96% şi are o chirie medie de 21,5 euro/mp/lună.

GTC a încasat în primele nouă luni ale anului, de pe urma activelor generatoare de venituri din România şi Bulgaria, venituri de 23,4 mil. euro. Pe lângă aceste active, GTC mai deţine şi o serie de terenuri şi proiecte în construcţie a căror valoare se ridică la circa 23,2 mil. euro.