Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi are o valoare totală de peste 1,4 miliarde de lei, respectiv 312,9 mil. euro, din care 266 mil. euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar 47,9 mil. euro, cofinanţare de la bugetul de stat. Prin contractul semnat aszăzi s-au asigurat banii necesari cadastrăzii a 5,758 milioane de hectare de teren, cu sau fără construcţii, din 660 de comune şi sate, situate în şapte regiuni de dezvoltare a României, regiunea Bucureşti-Ilfov nefiind eligibilă. Termenul de finalizare a acestor lucrări este anul 2023.

„Vom avea date cadastrale complete pentru aceste zone şi o imagine de ansamblu cu privire la drepturile de proprietate la nivel naţional. Totodată, tranzacţiile pe piaţa imobiliară vor deveni mai eficiente şi transparente, vom stimula consolidarea terenurilor agricole, atragerea unor noi investiţii în infrastructură şi posibilitatea utilizării la scară mai largă şi mai eficientă a fondurilor europene în România”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

CITITI SI Cât au luat străinii din teritoriul ţării. Harta României aşa cum nu ai mai văzut-o

România avea la începutul lunii august 3.428.003 hectare de teren cu geometrie (măsurat) înregistrat în cartea funciară, potrivit informaţiilor transmise revistei Capital de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară au fost înregistrate, până în prezent, 486.303 de hectare de teren agricol, cu geometrie.

Cele mai mari suprafeţe de teren agricol au fost cadastrate în judeţele Timiş, Constanţa, Tulcea, Arad şi Călăraşi. În Timiş sunt trecute în cartea funciară aproape 280.000 de hectare de teren agricol, în Constanţa circa 250.000 de hectare, iar în Tulcea 190.000 de hectare.

Anul acesta, cele mai mari suprafeţe de teren s-au cadastrat în Timiş, Bihor, Dolj, Tulcea şi Brăila, potrivit informaţiilor transmise de ANCPI revistei Capital. În Timiş s-au cadastrat până în august circa 42.000 de imobile cu o suprafaţă de circa 44.000 de hectare. În Bihor s-au înscris în cartea funciară peste 37.000 de imobile cu o suprafaţă de circa 35.0000 de hectare, iar în Dolj s-au cadastrat peste 54.000 de imobile în suprafaţă totală de 27.800 de hectare.