La jumătatea lunii noiembrie, senatorul PSD Tit Brăiloiu a reușit să treacă prin camera superioară a Parlamentului câteva modificări de lege care relaxează regimul armelor și munițiilor în România. 

Nici măcar nu pare o știre atât de importantă, dacă același senator nu ar fi promovat și o altă lege care, ca și cea la care facem referire, îl ajută foarte mult pe un influent baron local PSD, fost dușman declarat al lui Liviu Dragnea, în prezent ministru și om de bază în partid. 

Este vorba despre președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, fost președinte excutiv al PSD, fost “dizident” și semnatar al scrisorii care îl contesta pe președintele PSD, în prezent ministru al economiei.
 
Cu puțin timp înainte ca Senatul să adopte modificările de lege propuse de Brăiloiu, Bădălău a trecut printr-un incident în urma căruia, în casa sa, a fost găsit un pistol, păstrat nu chiar în condițiile legii. 

Casa lui Bădălău a fost spartă chiar în ziua în care Rise Project lansa celebrul subiect al valizei din Teleorman, care conținea date în ceea ce privește legăturile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum. 

În casa lui Bădălău, la venirea Poliției, a fost găsit și un pistol, iar ministrul PSD nu a făcut un secret din asta.
 
Amendamentele aduse de Tit Brăiloiu și votate de Senat relaxează semnificativ inclusiv condițiile de obținere și păstrare a unei arme de foc, după cum scrie Profit.ro.
 
A fost eliminată condiția ca deținătorul armei să nu fi suferit o condamnare cu închisoare mai mare de un an, cu executare, pentru infracțiuni comise cu intenție sau pentru infracțiuni prevăzute de regimul armelor și munițiilor. Menționăm că Bădălău a fost condamnat, înainte de Revoluție, pentru furtul unor saci cu porumb. 
Mai important, titularul dreptului de deținere a armelor letale va avea în continuare obligația să păstreze armele și munițiile înscrise în permisul de armă, asigurate astfel încât să nu permită accesul la ele al persoanelor neautorizate, dar senatorii au eliminat mențiunea ca păstrarea aremelor să fie efectuată ”în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.

 

Președintele PSD Giurgiu a arătat că avea arma păstrată lângă pat. 

 

Tiparul Belina de Teleorman, aplicat la Grădinari de Giurgiu 

Interesant este că, tot anul acesta, senatorul Brăiloiu a mai promovat o lege care îl avantajează pe Bădălău. În mare, este vorba despre o inițiativă legislativă similară celei prin care lacul Belina a trecut din administrarea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman și, mai apoi, a firmei Teldrum. Acest traseu este anchetat, în prezent, de DNA. 

În cazul lui Brăiloiu este vorba despre o lege care a trecut lacul Grădinari din administrarea Companiei Apele Române în cea a Consiliului Județean Giurgiu, acolo unde președinte este finul lui Niculae Bădălău, Marian Mina. 

Proiectul a strâns 78 de voturi pentru, deși PSD are doar 64 de senatori, iar ALDE nu a sprijinit inițiativa (directorul filialei Pitești a Apelor Române, care deține în prezent lacul, este membru ALDE). De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a stabilit ca proiectul să fie discutat în procedură de urgență. Mai mult, senatorii au ignorat raportul negativ al Comisiei de administrație și avizul negativ al Comisiei pentru Mediu, a scris România Liberă. 

Or, în raportul de fond al Comisiei de administrație se invocă o decizie a Curții Constituționale (CCR) potrivit căreia, prin transmiterea unui drept de administrare către o unitate teritorială, statul nu poate constitui, în același timp, și drept de administrare. Comisia pentru Mediu s-a opus, menționând în avizul negativ că, potrivit datelor primite de la Ministerul Apelor, turismul este deja printre obiectivele administrării lacului, alături însă de alimentarea cu apă a unor localități, atenuarea undelor de viitură și tranzitarea acestora, irigații.  Cu alte cuvinte, transferul lacului se va face pentru o singură activitate – turism – în dauna celorlalte, până acum principale – alimentare cu apă, atenuarea viiturilor  sau irigațiile.