UPDATE: Surse politice au arătat, pentru Capital, că motivul pentru care s-au redeschis listele ar putea fi faptul că unul dintre candidații PSD nu îndeplinește condițiile de eligibilitate. Acesta ar putea fi chiar vicepremierul Viorel Ștefan care, așa cum a arătat Hotnews, nu poate demonstra clar că are experiența prevăzută de lege. 

În aceeași categorie ar putea intra chiar și actualul preșdinte ASF și candidat pe același post, Leonardo Badea, care deși a fost avizat pentru acest post și deși este profesor în domeniu nu are o experiență efectivă în domeniul financiar.  

Pede altă parte, cauza amânării ar putea fi apropiata remaniere a Guvernului unde sunt iar discuții pe posturi între PSD și ALDE. Este posibil ca posturile din ASF să fi intrat la pachet cu cele din Guvern. 

În total, cele trei piețe supravegheate de ASF valorează circa 20 de miliarde de euro. Milioane de români depind de firmele supraveghegheate, iar salariile șefilor din ASF ajung și la 14.000 de euro. Tocmai de aceea lupta politică este atât de intensă. 

Candidații își pot depune CV-urile până pe 5 noiembrie, zi în care vor avea loc și audierile la Comisiile de Buget Finanțe și Economice din cele două camere. 

Marți, pe șase, a doua zi, se va desfășura și votul în plen. 

 

Așa cum a mai arătat Capital, în exclusivitate, pentru postul de președinte al ASF se luptă inclusiv actualul vicepremier Viorel Ștefan. Cine se înscrisese pentru celelalte postrui, cu șanse, puteți vedea aici. 

De acum încolo, lucrurile se vor putea schimba radical, însă, având în vedere că se pot depune noi candidaturi. 

Sursele noastre spun că unele neînțelegeri ar fi apărut inclusiv între PSD și ALDE, partid fără de care social democrații nu au majoritate în Camera Deputaților. În acest context, rolul PNL în cadrul negocierilor pe posturi ar putea crește. 

Surse politice arată, pe de altă parte, că pe numele unor candidați, inclusiv la funcța de președinte au fost depuse reclamații care vizează lipsa de exeperiență, conform legii. 

Conform procedurilor, candidaţii vor fi audiaţi, apoi votaţi de către comisiile reunite de buget finanţe şi economică din Senat şi Camera Deputaţilor.

Cei cu aviz favorabil vor merge în plenul Parlamentului pentru votul final. Procedura este una eminamente politică şi ţine de negocierile din interiorul partidelor şi interpartide.