Investițiile în criptomonede au devenit foarte atractive inclusiv în România, fapt ce a determinat diverse instituții financiare de la noi să ia o poziție clară privind acest tip de investiții, care este extrem de riscant. BNR și ASF au ieșit de mai multe ori să informeze populația că piața monedelor virtuale nu este reglementată și este extrem de riscantă.

Până acum, nu s-a aflat numele niciunui român despre care să se știe că a reușit să facă profit din tranzacții cu monede virtuale. Capital a aflat, pe surse, numele românului care derulează sume uriașe în astfel de investiții. Este vorba despre nimeni altul decât Ion Alexandru Tiriac, fiul celebrului om de afaceri Ion Țiriac.

Despre investițiile lui Ion Alexandru Tiriac s-a mai vorbit, pe surse, încă de acum 2 ani, când industria criptomonedelor era într-o fază și mai incipientă decât acum. La vremea respectivă se vorbea despre faptul că băiatul lui Ţiriac a făcut 20 de milioane de euro, dar ar fi putut să facă 200 de milioane de euro dacă nu vindea.

Soțul Deliei Matache, cel mai mare trader de monede virtuale

Conform surselor Capital, un alt român care derulează afaceri din criptomonede este Razvan Munteanu, care face bani din comisioanele pe care le primești de la diverse persoane cărora le administrează portofolii de investiții în criptomonede, dat fiind faptul că investițiile în criptomonede necesită totuși o serie de cunoștințe privind această piață și că nu este un tip de investiție la îndemâna oricui.

Așadar, soțul Deliei este un fel de trader român pe piața monedelor virtuale, sumele pe care le administrează fiind destul de mari, conform surselor Capital.

ASF: Vă puteți pierde toți banii

Investițiile în criptomonede nu sunt, însă, pentru oricine, chiar dacă modalitatea de cumpărare este extrem de facilă, la un click distanță. Instițuțiile de supraveghere financiară din România trag periodic semnale de alarmă pentru a atrage atenția că monedele virtuale sunt extrem de riscante întrucât  nu sunt reglementate.

Astfel, cel mai nou mesaj de acest gen vine de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care a atras atenția chiar ieri că „în cazul tranzacţionării de criptoactive, aceştia nu beneficiază de protecţia şi garanţiile asociate cu serviciile financiare reglementate.”

„Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, aşa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacţionării de criptoactive, aceştia nu beneficiază de protecţia şi garanţiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, se menţionează în comunicat.