Este plin internetul de anunţuri ale membrilor lor. Dacă îi suni pentru a fi cooptat în afacere îţi vor spune că “au făcut reforma pensiilor” iar acum vor “să facă reforma sănătăţii” şi tu vei fi parte în acest plan şi, în plus, ai ocazia să câştigi bani frumoşi. Dacă îi contactezi pe cale oficială pentru o poziţie în legătură cu afacerea lor îţi spun că “ sunt o companie care, potrivit codului CAEN se ocupă de instruire. O companie care nu are nicio legătură cu partea de asigurări de niciun fel”.

Ce este până la urmă afacerea Salve? La bază, nimic mai mult decât un sistem piramidal în toată regula, la vârf o afacere din domeniul financiar de care nu au fost străine nici personaje importante din lumea asigurărilor dar şi un fost ministru al muncii. Capital a stat de vorbă cu cei care conduc această afacere la cel mai înalt nivel dar a căutat şi legăturile acestora cu lumea asigurărilor din România. Reporterul Capital a fost, mai întâi, un simplu cetăţean care vrea să facă parte din Salve Club şi, mai apoi, un ziarist care vrea să afle mai multe despre felul în care funcţionează sistemul. A fost tratat total diferit în cele două ipostaze.

Schemă piramidală

Pentru a deveni parte în Salve Club nu trebuie să faci mare lucru. Este de ajuns să suni la unul dintre sutele de numere postate de alţi membri pe internet. Îţi vor explica pe larg cum Salve Broker de Pensii a fost cel mai important jucător în reforma pensiilor, cum Fincop Broker de Pensii( broker care are leg[turi cu grupul ) a fost premiat ca principalul jucător în domeniu. Îţi vor prezenta zeci de documente care atestă perfecta legalitate în care îşi desfăşoară activitatea. Mai departe, vei afla că pentru a participa la afacere trebuie să plăteşti prin virament bancar aproximativ 65 de lei dar că aceşti bani îţi vor veni rapid înapoi dacă reuşeşti să convingi un număr suficient de persoane care să adere la afacere. În cel mai pur stil utilizat şi de alte scheme piramidale cum ar fi Avon, Amway, Lyonesse ţi se va spune că dacă reuşeşti să convingi alte zece persoane vei fi promovat la nivelul de coordonator( o altă treaptă a piramidei) şi vei primi pentru fiecare adeziune o sumă de bani.

La rândul lor, cei cooptaţi de tine vor convinge alte şi alte persoane pentru ale căror adeziuni vei fi, de asemenea, recompensat. Din formulă nu lipsesc nici întâlnirile pline de optimism, reţetele de succes în viaţă sau elementele consacrate de psihologie motivaţională. Nimic mincinos doar foarte mult exagerat.  

“Vă daţi seama cum ne vor trata companiile de asigurări când vom veni cu 2 milioane de potenţiali clienţi”

Mai grav este însă că oamenii pe care îi suni se folosesc de o lege care nici nu a apărut încă. Este vorba despre legea privind reforma sănătăţii. Deocamdată se ştie că cea mai mare parte a banilor din contribuţiile de sănătate vor merge către companii private de asigurare care vor trebui să convingă contribuabilii să le devină clienţi. Nimeni nu ştie, cel puţin oficial, care vor fi acele companii sau cum va funcţiona exact noul sistem. Nimeni nu ştie nici măcar dacă aceste companii vor avea dreptul legal de a lucra cu brokeri de asigurări.  Nimeni cu excepţia celor de la Salve, se pare.

Persoana contactată de noi, o doamnă, este extrem de sigură pe ea. “Când va apărea Legea sănătăţii, probabil anul acesta sau în ianuarie, vom merge cu adeziunile la companiile de asigurări. Vă daţi seama cum ne vor trata când vom veni cu două milioane de potenţiali clienţi. Companiile vor plăti un comision pentru fiecare adeziune în parte iar o parte din acest comision va ajunge şi la dumneavoastră”, ne spune doamna respectivă. La insistenţele noastre, mai mult şoptit, ne dă şi câteva  nume de companii doritoare cu care înţelegerile “ sunt aproape sigure”. Nu dăm numele respectivelor companii pentru a nu le afecta imaginea însă reprezentanţii acestora au negat orice tip de înţelegere cu Salve.

Specialişti în tunuri de milioane de euro

Pe un cu totul alt ton se exprimă Călin Donca Oncioiu, CEO al Salve România. Rezervat, oficial şi foarte atent la conotaţiile legale ale propoziţiilor sale, şeful Salve spune că afacerea pe care o conduce nu are, în acest moment, niciun fel de legătură cu asigurările ci doar cu trainingul profesional. A avut însă unele legături.

Din răspunsurile pe care le-am primit de la Donca, ne putem face o idee asupra strategiei de afaceri: acţiuni ferme în momente importante. Dacă am fi răutăcioşi le-am putea numi chiar „tunuri”. De ce? Pentru că deşi “concernul Salve Group numără 11 companii pe diverse sectoare financiare, are peste 1 milion de clienţi şi undeva la 100.000 de colaboratori în toată Europa” activitatea lui în România s-a rezumat la perioada de aproximativ un an cât a durat grosul înscrierilor la fondurile de pensii private obligatorii.

Ulterior, “din cauza unei rentabilităţi scăzute Salve Broker de Asigurare şi-a sistat activitatea” pentru a renaşte, cel mai probabil” imediat după apariţia Legii sănătăţii. Deşi fără o activitate constantă, afacerea este totuşi una extrem de profitabilă. Potrivit lui Oncioiu, cu ocazia reformei pensiilor, cei doi brokeri prin care Salve şi-a legalizat afacerea adică Fincop Broker de Pensii Private şi Salve Broker de Pensii Private au adunat aproximativ 250.000 de adeziuni. Dacă luăm în considerare că administratorii de fonduri de pensii private au recompensat agenţii şi brokerii, în medie, cu 100 de lei pe adeziune rezultă venituri de aproximativ 25 de milioane de lei sau sau aproximativ 7 milioane de euro la momentul respectiv. La aceste sume se adaugă, desigur, şi o parte din costurile “cursurilor” pe care le oferă celor care aderă la Salve.

Nume importante din asigurări şi un fost ministru, în relaţie cu Salve

Oamenii de la Salve au ştiut unde să apeleze pentru a câştiga credibilitate. Printre partenerii lor de afaceri s-a numărat, indirect, fostul secretar de stat şi ministru al muncii, Mihai Şeitan. Legătura acestuia cu Salve vine tocmai prin intermediul Fincop Broker de Pensii, pentru care cei de la Salve spun că au "pregătit" oameni, şi al cărui director general a fost chiar Şeitan, pe atunci (în anul 2007) recent plecat de la şefia Casei Naţionale de Pensii. Din această postură, Mihai Şeitan, a contribuit în mod direct la elaborarea Legii pensiilor private. Din afacere nu lipsesc nici oameni importanţi din asigurări cum ar fi Romeo Jantea, fost director la BCR Asigurări, fost director la  Fincop Broker de Asigurare, actualmente şeful unei companii specializate chiar în pregătirea profesională a brokerilor de asigurări dar şi, după cum arată sursele noastre, viitor director în cadrul Uniqa Asigurări.

Un alt nume vehiculat în piaţă ca având legături cu Salve este cel al lui Shaun Russel, fost director în cadrul Eureko România, companie care după toate apareneţele va avea un rol extrem de important în reforma sănătăţii.   

Cultul personalităţii: omul din vârf, inginerul, finanţistul, filantropul, marele speculator

Despre cel mai important om din afacere membrii Salve vorbesc cu adulaţie. Peter Kristofovic sau “Peter K”, cum îi spun oamenii din clubul Salve, este un om inteligent, un finanţist cu renume în Slovacia, al 23-lea cel mai bogat om din ţara sa. Noi nu l-am regăsit în niciun top din Slovacia. Cel puţin nu sub acest nume. "Peter K" va ţine o conferinţă în România în luna ianuarie. Până atunci, Capital a obţinut, în premieră, o descriere a “liderului maxim“, realizată de omul său de bază din România, directorul Salve, Călin Donca Oncioiu.

Felul în care Oncioiu îl descrie exprimă o evidentă dorinţă de exagerare. Lui Kristofovic i se construieşte un adevărat cult al personalităţii. O imagine vecină cu perfecţiunea. Şi alţi “finanţişti” sau “speculatori de prestigiu” au mai încercat să-şi construiască o asemenea imagine care, într-un final, s-a dovedit a fi doar un instrument de manipulare. Sorin Ovidiu Vântu ar putea fi un exemplu concludent în acest sens. Sau, de ce nu, Bernard Madoff.

Dar iată cum este descris Peter K de către omul său de bază din România, Călin Donca Oncioiu: “ Din ceea ce eu cunosc, domnul inginer Peter K şi-a început activitatea în urmă cu 19 ani, la numai 21 de ani, în Germania , intermediind asigurări de viaţă în sistem MLM, prin una din cele mai bune companii de brokeraj de acolo. Apoi, după 4 ani, a plecat în Slovacia, ţara sa natală, şi a deschis prima lui companie în domeniul financiar. De atunci şi până acum, au trecut 15 ani de când are activităţi în mai multe ţări din Europa, ca Slovacia, Anglia, Cehia, Ucraina, România, Rusia. În total, concernul Salve Group numără 11 companii pe diverse sectoare financiare, are peste un milion de clienţi şi undeva la 100.000 de colaboratori în toată Europa. În Slovacia este una dintre cele mai apreciate companii de brokeraj, în Ucraina este compania numărul 1 de brokeraj şi aşa mai departe.”

Donca mai susţine că “în 2008, Peter K a fost declarat, ca fiind omul de business al anului (n.r. informaţia neconfirmată), după succesul din reforma de sănătate din Slovacia şi implicarea sa în mai multe sectoare de activitate”.

Atenţionare de la autorităţi

Autoritatea de supraveghere în domeniu a luat act de activităţile grupului Salve şi, potrivit unor surse, investighează deja cazul şi este posibil să ia măsuri în viitorul apropiat. Până atunci, ca reacţie la materialele publicate în presă, în special a celui apărut în Bihoreanul, a emis deja o avertizare. “Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atenţionează opinia publică asupra apariţiei unor firme, care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de ”obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei”, se menţionează în comunicatul supraveghetorului.

CSA precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei la 100.000 lei. CSA mai subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizaţi să desfăşoare activitate în piaţa de asigurări”, se mai precizează în comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

 „Din cauza unei rentabilităţi scăzute am sistat activitatea Salve Broker de Asigurare”. Călin Donca Oncioiu, Directorul Salve România

7 mil. euro

este suma minimă pe care afacerea Salve a obţinut-o într-un singur an cu ocazia reformei pensiilor

100.000

de români sunt în acest moment membrii ai Salve Club, conform oficialilor companiei

Te-ar putea interesa și: