Negocierile dintre actualii proprietari ai Râureni- familia Mutu, una dintre cele mai bogate familii din zona Vâlcea, prezentă în top 300 Capital cei mai bogați români- și compania Tymbark au fost finalizate. Sursele Capital afirmă că tranzacția va fi formalizată în perioada imediat următoare.

Potrivit mai multor surse din piață, discuțiile au început încă din toamna anului trecut, când polonezii au demarat procesul de due-diligence la fabrica din Râureni, deși actualii proprietari declarau public că nu intenționează vânzarea vreunui activ din grupul Annabella, pe care-l controlează.

Tymbark se află la a patra achiziție majoră pe piața românească, cea mai recentă fiind preluarea companiei de îmbuteliere a apelor minerale Rio Bucovina, în 2015, de la frații omului de afaceri Omar Hayssam.

Cu trei capacități de producție (Vatra Dornei, Timișoara și Giurgiu), Rio Bucovina deține peste 10% din cota de piață a apelor minerale din România.

 

Nu cu mult timp în urmă, au apărut informații privind valoarea tranzacției, care s-ar fi ridicat la 1,8 milioane euro, în condițiile în care compania de îmbuteliere a apelor minerale raporta vânzări de circa 35 de milioane de euro și un profit anual de peste un milion de euro.

 

După finallizarea tranzacției cu Rio Bucovina, președintele Tymbak Maspex Romania, Krzysztof Grabowski, declara că afacerile de pe piața locală vor depăși 100 de milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 10% din cifra de afaceri globală a grupului polonez.

 

Pe de altă parte, afacerile fabricii de conserve din Râureni, se cifrează la aproximativ 100 de milioane de lei, iar în 2016 compania a raportat un profit net de peste 2 milioane de euro (10 milioane lei), ceea ce indică un grad de profitabilitate mai înalt decât Rio Bucovina.

 

Tranzacție de peste 25 de miliioane euro

Polonezii vor prelua unul dintre cele mai vechi branduri de pe piața locală, care s-a plasat constant în Top 100 branduri românești din ultimii ani, astfel că, potrivit surselor citate, oferta lor depășește 25 de milioane de euro. Fabrica de conserve, deschisă în anii 60 pe platforma industrială Oltchim, a fost cumpărată la licitație publică în 2008 de către antreprenorii locali Dan și Dorina Mutu, pentru 16,5 milioane de lei plus TVA. Oltchim anunța atunci că tranzacția s-a ridicat la aproape 25 de milioane de lei, în care au fost incluse și stocurile existente la acea dată. Noii proprietari au declarat în diverse rânduri că au investit mai multe milioane de euro în retehnologizarea liniei de producție, iar astăzi comercializează nu mai puțin de 150 de sortimente, atât în țară cât și la export.

Din datele disponibile, capacitatea de producție depășește 15.000 de tone de gemuri, siropuri, dulceţuri, compoturi, murături, legume conservate, sucuri de tomate și sucuri de mere. Tranzacția este cu atât mai explicabilă cu cât Tymbark nu avea acoperită această gamă pe piața internă, deși compania-mamă Maspex din Polonia a cumpărat în 2015 capacități de producție de la Agros Nova care vizau tocmai acest segment, achiziție prezentată drept cea mai mare tranzacție realizată de grupul polonez.

Maspex a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi este unul dintre cei mai mari investitori polonezi, grosul sumelor fiind alocate modernizării și extinderii capacitățiilor de producție din Vălenii de Munte. Brandurile deţinute sunt puternic ancorate și recunoscute în piața locală: Tedi, Tymbark, Coffeeta şi Salatini, La Festa sau Ekland. După preluarea fabricii de la Râureni, afacerile polonezilor pe piața din România vor urca spre 150 de milioane de euro.