Tatăl său este celebrul bancher, Marinel Burduja, despre care s-au scris multe lucruri și toate s-au revărsat negativ asupra fiului Sebastian. În trecut, acesta a fondat Banca Română de Comerț Exterior (BRCE), sucursala Piatra Neamț, iar apoi a devenit chiar vicepreședinte al BRCE. A mai deținut și funcțiile de vicepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior (BANCOREX), vicepreședinte Senior al băncii austriece Credit Anstalt AM România, vicepreședinte al băncii olandeze ABN AMRO România, iar din 2001 până în 2012, vicepreședinte și apoi prim-vicepreședinte al Raiffeisen Bank România. În aprilie 2013 este numit în Consiliul de Administrație al Leumi Bank România, iar în octombrie 2013, este anunțat la conducerea Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI) ca Președinte Executiv.

Până acum, ani buni, Marinel Burduja a preferat să păstreze tăcerea și să lase informațiile despre el să fie interpretate de oricine după bunul plac. Astăzi a decis să răspundă, în exclusivitate, întrebărilor Capital.

Capital: Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți bancheri din România, CV-ul dumneavoastră este foarte bogat în reușite profesionale în acest domeniu, dar pe internet circulă mult ideea că de fapt sunteți doar “un securist care a tocat banii țării”. Vă rog să ne lămuriți cum stau lucrurile și de unde această ștampilă?

Marinel Burduja: Este în primul rând un șoc pentru orice om normal să fie pus în fața unor neadevăruri complet aberante și ridicole. Recunosc că, pentru o bună perioadă de timp, nu am dat atenție unor astfel de comentarii, mai ales prin prisma „reputației” surselor respective: fie escroci notorii cărora le-am încurcat practicile, fie indivizi/grupări fără chip și fără urmă, cu acces la diverse canale media fără niciun fel de credibilitate.

Este ceva atât de mizerabil și de josnic că nu merită atenție, mi-am spus. Am crezut că niciun om normal nu poate de crezare unor asemenea inepții, în raport cu adevărul și faptele de pe întreg parcursul unei cariere profesionale ireproșabile. Împreună cu colegii mei, unii dintre cei mai respectați specialiști din sectorul financiar-bancar românesc, am avut realizări profesionale de care sunt mândru, cele mai multe obținute pentru bănci internaționale de prim rang. Toate acestea sunt fapte verificabile.

Am greșit. Acum știu că trebuie să mă adresez justiției de fiecare dată pentru a-mi apăra reputația, într-o lume care distinge tot mai greu între manipulările de tip fake news și adevăr.

Capital: Ați lucrat vreodată pentru SIE sau SRI? Ați fost sau sunteți ofițer al vreunui serviciu de informații?

Marinel Burduja: Niciodată. Sunt dispus să declar oricând sub jurământ că nu am lucrat niciodată pentru niciun serviciu secret, român sau străin. Singurul grad pe care l-am obținut este cel de sub-locotenent al Armatei Române, în urma stagiului militar obligatoriu efectuat după facultate.

Capital: Ați fost colaborator al Securității?

Matinel Burduja: Niciodată.

Capital: De ce nu ați lămurit niciodată aceste aspecte?

Marinel Burduja: Repet: absurditatea și ticăloșia acestor acuze, propagate de surse complet lipsite de orice fel de credibilitate, m-au făcut să le ignor. Mai mult, legislația în vigoare și tehnicile de intoxicare erau de așa natură încât de cele mai multe ori nu aveam cu cine să mă judec. Mi-am spus totodată că locul unui om de bancă nu este în presă, ci în fața clienților și a cifrelor. De aceea am ales să nu răspund. Dar lucrurile se vor schimba de-acum înainte pentru că asemenea mizerii nu își au locul într-o societate normală.

Cine a avut interesul să distrugă BANCOREX

Capital: Afacerea BANCOREX este una cu care sunteți din nou asociat în mod negativ. Ați plecat chiar înainte de prăbușirea ei. De ce? Ați știut ce urmează? Ați contribuit cumva la dezastrul băncii?

Marinel Burduja: Distrugerea Băncii Române de Comerț Exterior (BRCE, ulterior Bancorex) este o crimă economică. Nu știu dacă România va mai avea vreodată o instituție bancară comparabilă, deși o țară nu poate crește în mod real fără o bancă solidă care să-i susțină programele de dezvoltare. Poate ar fi de interes să lămurim unde a dispărut arhiva BRCE și cine se face vinovat de asta.

Eu unul am lucrat, am învățat și am făcut doar ceea ce era legal la BRCE. Probabil că la un moment dat i-am deranjat pe cei care aveau alte planuri cu banca și am fost înlăturat. Nu am fost niciodată implicat în nicio afacere dubioasă, nu am făcut obiectul niciunei anchete, nu am fost niciodată asociat vreunui grup de interese. În bancă poți face carieră dacă „stai în banca ta”, sau pușcărie. Și e normal să fie așa. Cine nu știe și nu respectă asta își asumă riscul și sunt destule exemple în acest sens, din păcate.

Capital: Ați fost și membru FSN la un moment dat. Primar în Piatra Neamț, apoi parlamentar. De ce nu ați continuat cu politica?

Marinel Burduja: Nu am fost niciodată membru FSN și solicit public tuturor celor care pretind altceva să prezinte dovezi. Am fost ales primar în prima săptămână a lunii ianuarie 1990. Am fost președinte și membru fondator al Asociației Municipiilor din România. După șase luni, am fost ales ca deputat independent, pe listele FSN. Pe atunci legea permitea acest lucru și nu am fost singurul. Câteva exemple: Eugen Dijmărescu, Darie Novăceanu, Cazemir Ionescu ș.a. Mi-am dat demisia din Parlament în 1991 – primul sau printre primii, dacă țin bine minte – pentru că nu mă consideram pregătit pentru o carieră politică, având în vedere contextul României de atunci. Nu m-am regăsit în acea lume și nici nu doresc să mă regăsesc vreodată.

Capital: V-a ajutat politica să accedeți în carieră? Dar serviciile de informații?

Marinel Burduja: Așa cum poate confirma orice specialist din branșă, nu poți să faci carieră în bankingul internațional decât pe muncă și pe merit. Acolo nu contează niciun fel de „sprijin”. Vă repet: nu am avut niciodată sprijin din partea unui partid sau a unui serviciu de informații pentru nimic din tot ceea ce am realizat în cariera mea.

Capital: Unde ați lucrat dumneavoastră cu adevărat în ultimii 30 de ani?

Marinel Burduja: CV-ul meu este public și mi-l asum pe deplin. Am lucrat doar în locurile menționate acolo.

Vor să îl alunge din România pentru că se tem de el

Capital: Fiul dumneavoastră Sebastian pare că vă calcă pe urme și i se arată în față o carieră impresionantă.  A fondat și un partid. Doar că i se atașează ștampila dumneavoastră, cea de securist” și din acest motiv întâmpină diverse blocaje. Cine are interes să nu-l lase să evolueze și de ce?

Marinel Burduja: Fiul meu are propriul lui drum. A fost de mic copil un idealist ambitios, îndrăgostit de România și de tricolor. A avut un parcurs academic și profesional strălucit în SUA, în locuri unde a contat doar munca și inteligența lui – de la Stanford la Harvard și până la anii de expert al Băncii Mondiale. A avut performanțe de necontestat. Puțină lume știe că a obținut trei burse de studiu la Harvard, puțină lume știe ce înseamnă admiterea la astfel de universități și absolvirea printre primii. Într-o țară normală, rezultatele lui ar trebui să vorbească mai tare decât orice manipulare.

Mi-a spus într-o zi că vrea să revină acasă pentru că este de datoria lui să dea ceva înapoi țării în care s-a născut. Nu l-am încurajat, din contră. I-am spus să cântărească bine dacă țara merită un asfel de sacrificiu.

Într-adevăr, mulți îl invidiază sau se tem de el, pe față sau în tăcere. Nu au cu ce să îl aibă la mână, pentru că nu s-a asociat niciodată cu nimeni și nu a făcut nimic care nu este curat. Asta deranjează! Cu ce să-l ataci? A făcut și face în viață doar „ceea ce trebuie”, cum i-a spus bunicul lui, Pr. Ioan Pricop. Așa este el construit. Nu pot să explic cine și de ce îl atacă atât de nedrept și cu atâta ură. Sunt convins că mulți vor să-l alunge departe de România, pentru că pur și simplu se tem groaznic de el. Se petrec în România lucruri care depășesc orice limită. De altfel, orice poate observa că blocajul se aplică tututor tinerilor competenți, curați și dornici să schimbe în bine viețile românilor.

Capital: Are Sebastian vreo legătură cu serviciile de informații? Reprezintă el vreun grup de interese, pe care i l-ați impus dumneavoastră? I-ați ales dumneavoastră drumul lui în viață?

Marinel Burduja: Sebastian are doar sprijinul oamenilor care-l cunosc și care-l apreciază. Poate tocmai de aceea este atacat într-un mod atât de josnic, pentru că nu face parte din niciun serviciu și niciun grup de interese. Este un om curajos, aproape obsedat de dreptate, de o moralitate impecabilă și cu valori moștenite de la neamul nostru de preoți și dascăli. De aici și forța lui de a merge înainte, indiferent de piedici. Pentru că el înțelege că lupta lui nu este despre el. Este despre România. El poate oricând ocupa cele mai înalte poziții în mediul privat, public sau neguvernamental, oriunde în lumea civilizată. Drumul lui, dacă are unul, l-a ales Dumnezeu. E singurul pe care-L acceptă deasupra lui.

Capital: Și el are un CV impresionant, a absolvit cele mai prestigioase universități din SUA… aș îndrăzni să spun că are chiar un profil prezidențial, dar adversarii îl vor toca mereu din cauza profilului care vi s-a creionat dvs. în loc să se concentreze pe cine este el cu adevărat.  Cum veți rezolva această problemă? Ce le transmiteți celor care fac acest lucru și celor care nu-l cunosc pe Sebastian?

Marinel Burduja: Oricine poate vedea că minciunile și atacurile la adresa mea au început exact atunci când fiul meu a început să fie activ în România și s-a întors acasă. Să fie doar o coincidență? Orice om care judecă singur înțelege manevra de dezinformare: neavând ce să spună despre Sebastian Burduja, inventează lucruri despre mine. Este același „argument” al unor pretinse „origini nesănătoase”, aceeași tactică bolșevică, aceeași ciorbă reîncălzită. Nu cred că românii sunt atât de ușor de păcălit. Mai mult, familia noastră a mai fost victima acestor tactici și pe timpul comunismului, atunci când ni s-au luat pământurile și când eram persecutați din cauza părinților și bunicilor preoți. Unchiul meu, Pr. Ioan Băncilă, a făcut ani grei de pușcărie politică, pentru că avea literatură germană (Goethe, Heine etc.) în biblioteca lui din Dochia, jud. Neamț. Am rezistat prin toate acestea și vom rezista și de-acum înainte.

În ceea ce-l privește pe fiul meu, vă mărturisesc o poveste de suflet. Când Sebastian avea 5 ani, a venit la Primărie la o ceremonie și l-a impresionat eșarfa tricoloră pe care o purtam ca primar. Mi-a spus, copil fiind, că într-o zi ar vrea să o poarte și el. Am crezut că glumește… Îmi doresc din tot sufletul ca țara mea să aibă o șansă și asta nu poate veni decât din iubire de neam, bună-credință, profesionalism, unitate și curățenie morală. Știu că fiul meu are aceste calități, așa cum le au cei mai mulți dintre români, chiar dacă sunt acum tăcuți, uitați sau plecați printre străini. Datorită lor România mai are o șansă.