Pe parcursul acestui an, luna aprilie a fost cea în care bănăţenii au vândut cel mai mare volum de pământ, adică 1.289 de loturi, aproape dublu faţă de volumul de tranzacţii încheiat în luna ianuarie.

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole încheiate în primele opt luni este completat pe locul doi de Arad, cu circa 5.000 tranzacţii, Dolj, cu aproximativ 4.500 de terenuri vândute, Brăila, cu 3.900 de vânzări, şi Galaţi, cu 3.700 de tranzacţii. Practic, primele cinci judeţe din top acoperă aproape 30% din numărul de terenuri agricole vândute în primele opt luni ale anului la nivel naţional.

Ministerul Agriculturii şi-a dat avizul final pentru doar 15 tranzacţii cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare în primele opt luni ale acestui an. Acestea cumulează o suprafaţă totală de aproape 800 de hectare, iar preţul mediu de tranzacţionare a fost de 5.500 de euro/hectar. Cel mai scump teren, în suprafaţă de 85,4 hectare, a fost cumpărat la un preţ de 2,56 mil. lei, adică circa 558.000 euro. Terenul este situat în comuna Voiteg din judeţul Timiş şi a fost achiziţionat de Corvin-Petru Mateiu, prin firma sa Agro Nevada Tim, de la Simona-Nicoleta Morariu, potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Agriculturii. Cumpărătorul este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Banat, cu un portofoliu de terenuri de peste 8.500 de hectare. Tot el a fost autorul celei mai mari tranzacţii cu teren arabil din România în anul 2015, când a cumpărat 142,2 de hectare tot în comuna Viteg la un preţ de 1,3 mil. euro. Ulterior, Mateiu a mai cumpărat 260 de hectare de teren în aceeaşi localitate pentru care a plătit 2,4 mil. euro.

Totuşi, achiziţia lui Mateiu nu a fost realizată la cel mai mare preţ pe hectar. Cunoscuta antreprenoare Ardeniţa Medinţu a cumpărat un teren de 32 de hectare în Arad, executat silit de Marfin Bank, la un preţ record de 16.625 euro/hectar. Gheorghe şi Ardeniţa Medinţiu sunt cunoscuţi ca posesorii primei firme înregistrate în Arad. Complexul comercial Jackson Bazar din centrul Aradului, deţinut de soţii Medinţiu, este una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din municipiu.

CITIŢI ŞI Cât au luat străinii din teritoriul ţării. Harta României aşa cum nu ai mai văzut-o

 

La coada clasamentului se plasează Gorj, Vâlcea, Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Covasna, judeţe în care s-au vândut sub 700 de terenuri agricole în perioada analizată.

La nivel naţional s-au vândut circa 83.800 de loturi agricole în primele opt luni din an. În luna martie s-au vândut cele mai multe, respectiv 13.848 de terenuri, urmată de luna mai, cu 13.501 de loturi, şi luna februarie, cu peste 12.000 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Topul celor mai scumpe terenuri vândute în primele opt luni din 2018