Fostul şef al Hidroelectrica, Mihai David, după un control judiciar de aproximativ șase luni, a reuşit să-i înduplece pe judecătorii din Braşov. În prezent, „băiatul deștept din energie”, implicat în afaceri de corupţie cu primăria Brașov se relaxează în Italia, mai exact în Florenţa şi Sardinia. Judecătorii din Braşov au aprobat vacanţa celebrului om de afaceri trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, în perioada 7-18 august.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au admis pe 28 iulie cererea  formulată de inculpatul David Mihai Ciprian. “În baza art. 207 alin. 1- 4 C. pr. pen. menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul David Mihai Ciprian (cu datele prevăzute de art. 107 alin. 1 C. pr. pen.). II. Admite cererea formulată de inculpatul David Mihai Ciprian şi: În baza art. 215 alin. 2 lit. a C. pr. pen. încuviinţează ca inculpatul David Mihai Ciprian (cu datele prevăzute de art. 107 alin. 1 C. pr. pen.) să părăsească teritoriul României în perioada 7-18 august 2016, exclusiv pentru a se deplasa în concediu în Italia, cu destinaţia Sardinia şi Florenţa. Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare, cu rea credinţă, a obligaţiilor care îi revin, măsura preventivă a controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestării preventive sau arestului la domiciliu. Pune în vedere inculpatului ca la revenirea în ţară să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea. În baza art. 215 alin. 5 C. pr. pen. dispune comunicarea unei copii a prezentei încheieri, în ziua pronunţării, inculpatului David Mihai Ciprian, Biroul supravegheri judiciare din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al IPJ Braşov, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei, Poliţiei de Frontieră Române. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 28 iulie 2016”, potrivit portalului instanţelor de judecată portal.just.ro.

Mihai David a fost pus sub control judiciar încă din luna februarie

Fost director general Hidroelectrica este judecat sub control judiciar într-un dosar în care este implicată conducerea Primăriei Brașov. Conform evz.ro, primarul Brașovului, George Scripcaru și alți subalterni au fost trimiși, în judecată de procurorii DNA, care au înaintat dosarul în care sunt cercetați pentru fapte de corupție instanței Curții de Apel Brașov. Dosarul a fost deschis de procurorii DNA Brașov în 29 iunie 2015, când au fost efectuate percheziții atât la sediile unor firme, cât și la Primărie și domiciliul primarului.

Instanța brașoveană a dispus ca pentru George Scripcaru să fie menținută măsura controlului judiciar și va fi judecat pentru infracțiunile de abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu și luare de mită. În dosar mai este cercetat, tot sub control judiciar, omul de afaceri Călin Pop, administrator al unei firme din Brașov, cel care a caștigat licitația pentru construirea unui important mall din oraș și care i-ar fi dat primarului 400.000 lei folosiți în campania electorală din 2012. Călin Pop este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, uz de fals în formă continuată, dare de mită în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată. Dosarul se referă la un prejudiciu în valoare de 24 de milioane de lei adus orașului Brașov prin sistemul centralizat de încălzire gestionat de două private, Bebko și Tetkron. Mai mulți fincționari ai Primăriei Brașov și membri în consiliile de administrație ale celor două societăți au fost trimiși  în judecată pentru fapte de corupție. Printre ei se află și directorul Direcției Tehnice și directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Brașov, șefa serviciului Achiziții Publice din Primăria Brașov, șefa Serviciului Investiții din Primăria Brașov, viceprimarul Adina Durbacă și Mihai David, unul dintre ”băieții deștepți din energie”, fost director  general al Hidroelectrica, în prezent membru în Consiliul de Administrație al Hidroelectrica, acuzat de abuz în serviciu. Instanța Curții de Apel Brașov a dispus ca și Mihai David să fie cercetat sub control judiciar, măsură dispusă pentru următoarele 60 de zile.

În rechizitoriul întocmit și depus la instanța Curții de Apel Brașov, procurorii susțin că în perioada 2011-2012, “inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite. Cele trei persoane anterior menționate au beneficiat și de ajutorul inculpatei Vulpescu Mihaela care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentație economică pentru desfășurarea achiziției publice) în care a menționat soluții tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu. Ulterior, ca urmare a indicațiilor pe care le-a dat reprezentanților firmei administrate de inculpatul Pop Călin Silviu, în devizul ofertă întocmit în situațiile de lucrări prezentate la decontare, aceștia au menționat articolul pretensionare termică în aceeași formă. Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov”.