Institutul de Cercetare MIGAL Galilee din Israel a început să reformuleze un vaccin pe care l-a dezvoltat împotriva coronavirusului la păsări în ultimii patru ani.

Cu toate că un prototip al vaccinului va fi gata în următoarea perioadă, acesta urmează să fie autorizat unei alte companii pentru efectuarea de teste pe oameni. Dacă astfel de studii îndeplinesc cerințele de reglementare stabilite în domeniu, se va putea trece la fabricarea lui, iar întregul proces poate dura cel puțin un an.

Indiferent dacă vaccinul dezvoltat de MIGAL reușește sau nu, el este doar una dintre numeroasele soluții pentru combaterea coronavirusului care este pilotată în Israel și pe care le voi prezenta succint în secțiunile următoare.

Soapy a dezvoltat un săpun antiviral pentru microstațiile sale automate de spălare a mâinilor ce sunt deja utilizate în mai multe țări. Testele efectuate înaintea epidemiei de coronavirus au demonstrat că un ingredient special bazat pe plante, fabricat și în Israel, combinat cu capacitățile mașinii, ucide un virus mai rezistent decât corona.

CoughSync, dezvoltat la spitalul de reabilitare pediatrică Alyn din Ierusalim, – un dispozitiv care ajută copiii care nu pot tuși singuri-  așteaptă aprobarea din partea Chinei pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 și care suferă de pneumonie pentru a reduce riscurile la care sunt expuși furnizorii de servicii medicale.

Țesăturile antimicrobiene dezvoltate de Sonovia și Argaman pot fi transformate în măști care pot ucide și nu doar bloca coronavirusul.
Testele au arătat că textilele tratate de Sonovia funcționează împotriva a șase tipuri de bacterii, inclusiv E. coli și Stafilococ. Eficacitatea durează până la 100 de spălări la 75 ° C sau 65 de spălări la 92 ° C. Laboratoarele din China și Singapore testează țesătura Sonovia.

O țară a cumpărat deja țesături tratate de la Argaman pentru a realiza 1 milion de măști Bio-Block.

Telemedicina

Spitalul Sheba, aflat în top 10 cele mai performante centre medicale din lume, conform Newsweek, a apelat la start-upurile din acest domeniu. Astfel, dispozitivul de examinare de la distanță de la TytoCare a permis medicilor de la Sheba să evalueze cetățenii israelieni aflați pe vasul de croazieră Diamond Princess și suspecți de contaminarea cu acest virus înainte de a debarca.

Datos, platforma de îngrijire automatizată la distanță a permis Spitalului Sheba să aibă primul program de telemedicină contra coronavirusului. Personalul medical poate monitoriza și supraveghea pacienții în carantină sau pe cei care suferă de afecțiuni ușoare, evitându-se în acest mod deplasările inutile la spital și expunerea.

Uniper permite pacienților aflați în carantină să participe la cursuri și activități sociale, prin intermediul unei platforme interactive de comunicații video destinată persoanelor în vârstă.

EarlySense este un sistem de senzori fără contact, montat sub saltea, care monitorizează și analizează respirația pacienților pentru modificări subtile și potențiale semne de infecție respiratorie.

Sheba folosește, de asemenea, stickere wireless, neinvazive dezvoltate de BioBeat și aprobate de FDA pentru monitorizarea tensiunii arteriale, a saturației de oxigen în sânge și a pulsului. Rambam Health Care Campus din Haifa a integrat BioBeat în noua sa zonă dedicată luptei împotriva infecției cu coronavirus, pentru a limita contactul fizic cu pacienții.

Spitalele din țările din sud-estul Asiei, inclusiv China, Japonia, Coreea de Sud și Hong Kong folosesc o altă invenție israeliană, robotul personal Temi, pentru a reduce contactul cu pacienții. Compania-mamă are sediul în New York și China, cu centrul de cercetare și dezvoltare în Tel Aviv.

Construit inițial pentru a ajuta oamenii ocupați să mențină contactul cu bătrânii și copiii de acasă, Temi a fost numit una dintre cele mai bune 100 de invenții ale revistei TIME în 2019 și a câștigat premiul „Best of CES Asia”.

Funcțiile adăugate recent l-au îmbunătățit pe Temi să facă sarcini precum evaluarea temperaturii corporale și transportul alimentelor la pacienții aflați în carantină. Robotului i se poate atașa și o chiuvetă de spălare a mâinilor.

Corona hackathon

În ultima săptămână din februarie, Centrul de Inovare ARC din cadrul Spitalului Sheba a organizat un hackathon pe tema coronavirusului la care s-au înregistrat 25 de participanți în 24 de ore.

Soluțiile propuse au variat de la vaccinuri la tratamente și tehnologii de monitorizare la distanță. Experții ARC au ales cinci participanți care își vor dezvolta produsele beneficiind de acces la date și eșantioane de la pacienții COVID-19 internați în spitalul Sheba.

Pe lângă aceste numeroase modalități de combatere a epidemiei de coronavirus, Israelul a luat și o serie de măsuri menite să ajute economia. Despre instrumentele financiare puse la dispoziție de stat pentru rezolvarea acestei crize voi detalia într-un articol viitor.

Multe țări duc deja o luptă grea care apasă nu doar pe umerii guvernelor și a sistemului de sănătate, dar și pe cel al cetățenilor. Schimbările sunt dificile, însă împreună putem să le gestionăm mai bine.

Personal, aleg să am încredere în solidaritatea umană și în spiritul nostru inovator. Această atitudine optimistă și orientată către acțiune este emblematică societății israeliene care de la nașterea statului s-a confruntat cu o serie de crize care ne-au pregătit să facem față și acestei pandemii.

În aceste zile pline de incertitudini, avem nevoie să ne menținem speranța, așa cum Amiralului William H. McRaven, o legendă a forțelor speciale ale Marinei SUA a spus : ”Viața este de fapt destul de simplă. Ajută cât mai mulți oameni. Fă-ți cât mai mulți prieteni. Muncește cât poți de mult. Și, indiferent de ce se întâmplă, nu renunța niciodată.”