Autoritățile au decis ce se va întâmpla cu investiția estimată la peste 6 miliarde euro, privind dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară din Cernavodă.

”Se continuă negocierile privind documentele de înființare a noii companii de proiect, Acordul Investitorilor și Actul Constitutiv, in luna septembrie AGA SNN aproband strategia revizuita. Este un aspect pozitiv intr-un cat permite o accelerare a etapelor și o diferențiere clară între rolul SNN în dezvoltarea proiectului și etapele aferente implicării statului român. Practic, vorbim de coordonare mai eficientă a acestui proiect în așa fel încât să înaintăm coerent în dezvoltarea proiectului. Este un proiect strategic al României, este, dacă vreți, pariul câștigat cu atingerea țintelor de decarbonizare și nu numai, date fiind beneficiile pentru sistemul energetic, economie, industrie orizontală, comuninate”, a declarat pentru Capital Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, compania care administrează cele două reactoare din Cernavodă.

Nuclearelectrica derulează în prezent negocieri cu gigantul energetic chinez de stat China General Nuclear Power (CGN) pentru finalizarea acordului investitorilor pentru proiectul construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și a actului constitutiv al joint-venture-ului care va fi înființat de cele două companii pentru implementarea proiectului.

Un studiu de fezabilitate realizat în 2012 arăta că investiţia în cele două reactoare ar fi urmat să se ridice la 6,45 miliarde de euro, însă suma urma să fie revizuită după realizarea unui nou studiu. În noiembrie 2016, CGN estima valoarea totală a investițiilor necesare implementării proiectului la circa 7,2 miliarde euro.

CGN a fost declarat investitor calificat în septembrie 2014 şi investitor selectat la data de 17 octombrie 2014, dată la care a şi fost semnată Scrisoarea Comună privind intenţia de realizare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.  La 22 octombrie 2015, acţionarii SNN au aprobat semnarea Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţlor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, document ce a fost semnat la data de 9 octombrie 2015, moment din care au demarat negocierile.

 

Continuarea negocierilor a fost aprobată de autorități de mai multe ori.  

Cosmin Ghiță se află de un an și două luni la conducerea companiei.

”A fost un an în care am lucrat intens pe mai multe planuri, exact acolo unde am constatat că era cea mai mare nevoie, fiind proiecte tergiversate, sau chiar neîncepute”, spune el.

Ghiță a vorbit totodată și de rezultatele realizate de companie în acest an.

Astfel, pentru primele nouă luni ale anului, Nuclearelectrica a obținut un profit net de 320 milioane lei, în creștere cu 28% față  de primele nouă luni ale anului 2017.

”Un factor este cu siguranță vânzarea întregii cantități de energie pe piața competitivă, avantaj al liberalizării totale a pieței de energie începând cu 1 ianuarie 2018. Am vândut 82% pe piața forward față de 69% în 2017, dar am beneficiat și de o creștere de preț de 22%. Cantitatea de energie vândută pe piața spot în primele 9 luni a fost de 18% față de 24% anul trecut, dar cu o creștere de 16% a prețului pe acest segment de piață. La bază este o strategie de vânzări gândită în așa fel încât să beneficiem cât de mult se poate de trend-ul pozitiv de piață și să menținem ceea ce ne interesează semnificativ, prin raportare la specificul SNN, predictibilitate și stabilitate pe termen lung”, spune șeful Nuclearelectrica.

De asemenea, pe plan intern, se discută o strategie de eficientizare a costurilor din domeniile suport.

”Și de o reducere a cheltuielilor acolo unde într-adevăr se poate, fără a afecta în niciun fel operarea și procesele companiei: anumite cheltuieli de exploatare, cheltuieli financiare, printr-o gestionare pro-activă. Fața nivelul bugetat la nouă luni pentru anul 2018, avem înregistrată o economie de 65 milioane lei. De asemenea, am avut în vedere și o gestionare mai bună a disponibilităților financiare ale companiei. Îmi protejez compania prin orice forma de hedging natural. Măsurile de eficientizare interne sunt extrem de importante, indiferent dacă trend-ul de piață este unul pozitiv, pentru că funcționează ca o măsură a propriei discipline financiare. Disciplina financiară nu înseamna tăiere de costuri cu afectare a activităților, ci rigurozitate în derulare și planificare”, a adăugat Ghiță.

 

El afirmă că gradul de realizare a investițiilor a crescut anul acesta la 47% de la 26% anul trecut.

”Tocmai pentru că urmează o perioadă lungă și complexă în care investițiile – atât cele curente, cât și cele majore – vor trebui manageriate impecabil, am înființat deja la începutul anului 2018 Direcția de Investiții, cu personal specializat intern care se ocupă exclusiv de inițierea, derularea și gestionarea proiectelor de investiții, de programe, etape, necesități, toate tratate pro-activ în așa fel încât să reducem la maxim întârzieri, creșteri de costuri asociate,  pe baza unui grafic de investiții elaborat deja. Există investiții curente anuale și există investiții curente multianuale, așadar graficul de investiții, unul destul de detaliat, este esențial. Asociat cu specificul Direcției de investiții începând de anul acesta se va realiza audit pe investiții, tocmai pentru a gestiona separat și total capitolul investiții. Vreau să am un grad mare al investițiilor realizate în fiecare lună. Este planul meu pentru a avea în SNN o politică și o implementare absolut corelate și eficiente de investiții”, mai spune reprezentantul companiei.

El subliniază că este importantă identificarea corectă a necesității lucrărilor, a cererii de investiții.

”În plus, avem deja implementată o nouă procedură de control managerial al graficului stabilit de realizare a investițiilor versus gradul de realizare efectivă a investițiilor. Există în SNN o preocupare continuă pentru acest aspect. Specialiștilor din nuclear nu trebuie să li se spună să-și facă investițiile, știu foarte bine ca investițiile făcute la timp dau rezultate în operare și securitate nucleară. Investițiile în securitate nucleară se fac, pentru mine nu există ideea reducerii de costuri la acest capitol. Nu stiu altă metodă de a ne menține în top 5 international fără o gestionare curentă și pe termen lung a investițiilor. De aceea și schimbările din anul 2018, pentru a putea răspunde eficient și la timp”, a afirmat Ghiță.

El precizează că, în mod obiectiv, dincolo de strategia și factorii anilor anteriori, pot apărea întârzieri în derularea investițiilor din cauza duratei foarte mari a procesului de achiziții (aproximativ 200 de zile/achiziție), posibile contestații, întârzieri cauzate de nevoia de a obține anumite certificate, etc.

”În plus, gradul de realizare de 47% este unul valoric, nu fizic. Astfel, pentru un proiect finalizat, gradul de realizare fizic este de 100% însă gradul de realizare valoric este mai mic de 100%, pentru ca proiectul a fost implementat la un cost mai mic decât sumele bugetate. Aceste economii reprezintă beneficii pentru societate, deoarece aceleași rezultate se obțin cu resurse mai mici”, a punctat el.