Fondatorul companiei de consultanţă care îi poartă numele a promovat iniţiativa pe lângă guvernele europene şi companii, pentru a atrage sprijin şi finanţare pentru noua organizaţie non-profit şi speră să obţină 300 de milioane de euro din partea investitorilor europeni.

"Modelul propus este al unei agenţii ale cărei servicii sunt plătite de clienţi care au interesul să obţină rezultate obiective", a explicat Berger.

Partenerul lui, Markus Krall, care trebuie să înfiinţeze efectiv agenţia, a declarat săptămânalului german Euro am Sonntag că agenţia se va diferenţia de concurenţii săi prin acceptarea răspunderii juridice pentru analizele făcute. Mai exact, clienţii vor putea solicita despăgubiri din partea agenţiei, ceea ce, în opinia lui Krall, va fi un "stimulent puternic" pentru analize corecte.

"În prezent, ratingurile sunt considerate din punct de vedere juridic doar simple opinii, care nu intră sub incidenţa legilor referitoare la despăgubiri", a spus Krall.

Liderii europeni au criticat S&P, Moody’s şi Fitch, afirmând că s-au grăbit să retrogradeze ratingurile ţărilor îndatorate din regiune în pofida programelor de salvare şi de austeritate. S&P a redus în urmă cu o săptămână ratingurile a nouă state din zona euro, privând Franţa şi Austria de calificativele maxime AAA.

Planul lui Berger pentru noua agenţie, care va fi înregistrată în Olanda, a primit semnale de susţinere din partea Comisiei Europene şi a guvernelor din regiune, dar şi a Chinei şi a unora dintre statele arabe, conform publicaţiei italiene.