„Dacă toată lumea ar avea acelaşi stil de viaţă ca cetăţenii europeni, mâine, 10 mai, am fi epuizat resursele pe care Pâmântul le poate genera într-un an”, conform celui mai recent raport World Wide Fund for Nature (WWF) şi datelor Global Footprint Network. Mai mult decât atât, impactul UE asupra resurselor planetei este inechitabil, UE utilizează până la 20% din biocapacitatea Pământului, cu doar 7% din populaţia lumii, se arată în comunicatul de presă al WWF.

„La nivel global, Earth Overshoot Day sau ziua în care terminăm resursele Pământului şi începem să consumăm din resursele pe care ar trebui să le moştenească generaţiile viitoare a picat anul trecut pe 1 august, o dată marcată din ce în ce mai devreme în calendar, în fiecare an. Pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat în prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete, mult peste media mondială, care este de aproximativ 1,7 planete şi depăşeşte ceea ce este sustenabil pentru planeta noastră”, mai spun activiştii.

Începând cu anii 1970, cerem de la planetă mai multe resurse decât aceasta poate genera într-un an și ne afundăm și mai mult în datorii pe care nu le vom putea achita niciodată. Consecințele acestui consum în exces sunt reprezentante de pierderea biodiversității, defrișării, diminuarea drastică a stocurilor de pește, deficitul de apă etc. De asemenea, aceste ameninţări, la rândul lor, provoacă tensiuni şi conflicte şi agravează inegalităţile socio-economice, scrie Adevarul.ro.