Europa nu-și îndeplinește niciunul dintre obiectivele de vaccinare

Uniunea Europeană nu a reușit să îndeplinească obiectivele de vaccinare stabilite la începutul lunii ianuarie, pentru primul trimestru al acestui an. Atunci, Comisia Europeană a anunțat că, până la sfârșitul lunii martie, 80% din populația de peste 80 de ani ar fi urmat să fie vaccinată, precum și 80% din personalul sanitar, transmite publico.es

Conform celor mai recente date colectate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), de la 1 aprilie, cifrele sunt departe de aceste obiective. Conform datelor furnizate de diferitele țări, mai puțin de o treime (27,1%) dintre vârstnici erau vaccinați complet împotriva coronavirusului (cu ambele doze), în timp ce 56,7% erau în prima fază de vaccinare.

Nicio țară din UE nu a îndeplinit obiectivul de a ajunge la 80% din vaccinarea populației cu vârsta de peste 80 de ani. Unele dintre cele mai bine plasate la sfârșitul trimestrului sunt Danemarca, cu 59,5% dintre vârstnicii săi complet vaccinați, Malta (69,4%) sau Danemarca (52%). Spania, Germania, Olanda și România nu au trimis date despre vaccinarea persoanelor în vârstă.

Vaccinarea personalului medical a mers oarecum mai bine, deși datele furnizate de ECDC sunt parțiale, deoarece doar 13 țări europene au furnizat date despre acest grup de populație. Datele arată că, în medie, aceste țări au vaccinat complet 47% dintre lucrătorii lor din domeniul sănătății și că 61,1% au primit prima doză. Doar Ungaria și România spun că și-au vaccinat complet personalul medical și cele mai recente date furnizate de Spania arată că țara noastră a vaccinat 66,9% din personalul său medical cu cele două doze.

Europa, între îndoielile legate de AstraZeneca și așteptarea vaccinului Janssen

Țările europene recurg în cea mai mare parte la vaccinurile Pfizer și AstraZeneca, acesta din urmă cu modificări de strategie în ultimele săptămâni, după ce au apărut cazuri de trombi la unele persoane care au fost inoculate, deși Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinul. Între timp, europenii așteaptă sosirea vaccinurilor cu doză unică de la Janssen, în aprilie, pentru a contribui la o generalizare, înainte de vară, a vaccinării populației adulte.

Germania se pregătește să își reprogrameze campania de vaccinare, după ce guvernul Angelei Merkel și puterile regionale au decis să suspende administrarea AstraZeneca, în general, celor cu vârsta de sub 60 de ani. Într-o primă fază, Germania a ales să nu administreze acest preparat pentru cei de peste 65 de ani, la recomandarea experților săi. Apoi a continuat să îl suspende pentru câteva săptămâni, până când l-a reluat în martie. Până în prezent, cea mai populată țară din Uniunea Europeană (UE) a administrat cel puțin o doză din oricare dintre vaccinurile sale la 11,1% dintre cetățeni, în timp ce 4,8% au primit a doua doză.

În Marea Britanie, peste 30 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-Covid-19 de când a început planul de imunizare, la începutul lunii decembrie. Țara vaccinează cu preparatele BioNTech / Pfizer și Oxford / AstraZeneca, dar este de așteptat ca, în lunile următoare, să poată fi folosit și vaccinul Moderna. Principalele doze administrate până în prezent în Regatul Unit sunt cele de la AstraZeneca, ceea ce a făcut posibilă vaccinarea celor mai vulnerabile grupuri și a celor cu vârsta de peste 50 de ani.

În Italia, vaccinul de la compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca a fost inoculat și persoanelor de peste 65 de ani fără patologii grave. De fapt, premierul Mario Draghi, 73 de ani, și soția sa au fost vaccinați marți cu prima doză din acest produs. Pentru cei cu vârsta de peste 80 de ani, Pfizer a fost preferat, dar unele regiuni au indicat că Moderna și AstraZeneca vor fi folosite și pentru această categorie, dacă este necesar.

În ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson, care va ajunge în Italia la mijlocul lunii aprilie, nu au fost stabilite limite de vârstă, dar nu s-a comunicat încă ce categorii de vârstă vor fi vizate.

Franța așteaptă sosirea, luna viitoare, a vaccinărilor monodoză Johnson & Johnson, francezii putând fi vaccinați pentru moment cu trei vaccinuri. Toate acestea au fost aprobate pentru utilizare la persoanele cu vârsta de peste 18 ani, dar după controversa privind posibilele efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca, Franța a limitat utilizarea la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani. Celor de peste 70 de ani li se administrează Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, în funcție de locul de vaccinare, în timp ce celor sub 70 de ani cu comorbidități și personalului sanitar – singurele grupuri autorizate să fie vaccinate sub această vârstă până acum – primesc Pfizer sau Moderna, sau AstraZeneca dacă au peste 55 de ani.

Autoritățile sanitare au autorizat utilizarea Janssen de la primirea sa, la mijlocul lunii aprilie, pentru toți cei de peste 18 ani (pe măsură ce grupurile de vârstă se extind). Franța așteaptă autorizația EMA pentru a utiliza și vaccinul rusesc, pe măsură ce se înmulțesc vocile în favoarea utilizării acestuia.

Danemarca, prima țară europeană care a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca, la 11 martie, a prelungit săptămâna trecută această măsură pentru încă trei săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, din cauza necesității de a finaliza mai multe analize legate de câteva cazuri cu o afecțiune rară, deși a susținut eficacitatea și siguranța vaccinului. Norvegia a prelungit această măsură până la mijlocul lunii aprilie din același motiv, din cauza a șase cazuri cu simptome rare, dintre care patru letale.

Spania așteaptă vaccinul Janssen

Spania a administrat aproape 91% din cele aproape 8,5 milioane de doze pe care le-a primit de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, în timp ce speră că, în luna aprilie, vor începe să sosească și dozele de la Janssen. Guvernul central a cerut regiunilor să continue vaccinarea și în Săptămâna Mare, pentru a se evita un al patrulea val de coronavirus și pentru ca 70% din circa 47 de milioane de locuitori ai săi să fie  vaccinați până în vară. Programul de vaccinare, acum într-un ritm de aproximativ 150.000 de persoane pe zi, după mai multe urcușuri și coborâșuri, acordă prioritate grupurilor mai în vârstă și grupurilor vulnerabile, iar vaccinul AstraZeneca le este administrat doar celor între 56 și 65 de ani.

Sursă foto: Dreamstime