Europarlamentarul român Dacian Cioloș, șeful grupului liberal, a filmat un videoclip, în urmă cu două săptămâni, pentru a denunța situația, în timp ce s-a deplasat cu mașina de la București la Bruxelles.

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, recomandările sale pentru redeschiderea frontierelor și mai multe țări lucrează la acest plan. Însă executivului comunitar susține că trebuie evitată orice măsură discriminatorie. „Când vine vorba de deschiderea zonelor de turism, călătorii și ospitalitate, am fost foarte clari în recomandările noastre. Nu există nicio posibilitate de discriminare. Fiecare măsură trebuie să se bazeze pe recomandările noastre și trebuie să fie nediscriminatorie”, explică Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Dar chiar dacă frontierele interne se redeschid, nimic nu se va schimba pentru România, Bulgaria și Croația, țările care nu aparțin zonei de liberă circulație Schengen, potrivit Euronews.

Eurocamera explică faptul că europenii au experimentat pe scară largă acum ceea ce aceste trei țări suportă de obicei și solicită reconsiderarea aderării lor (la Schengen). „Acesta este momentul pentru a transmite un mesaj politic tuturor acestor cetățeni ai UE care încă stau la porțile Schengen. Trebuie să fie tratați la fel ca ceilalți”, cere Dragoș Tudorache, europarlamentar liberal român.

Parlamentul European și Comisia consideră că aceste trei țări sunt pregătite din punct de vedere tehnic (pentru integrare), dar unele state membre, precum Franța și Olanda, au împiedicat acest lucru.