Conform PRBAR, în perioada 2014-2016 preţurile poliţelor RCA au crescut în medie cu 80%, iar în a doua jumătate a anului trecut, în contextul introducerii plafonării preţurilor pentru acest tip de asigurări, a fost înregistrată o scădere medie de 30%. Conform datelor ASF, până în decembrie 2016 prima medie pentru RCA în cazul persoanelor fizice a scăzut la 465 lei. Până în luna mai 2017, preţurile RCA vor rămâne la fel, apreciază Viorel Vasile.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată în 2016 de criza asigurărilor auto obligatorii declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevedea plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016. 

Preţurile asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) ar putea reveni însă, după luna mai 2017, la nivelurile ridicate anterioare introducerii plafonării, estimează reprezentanţii PRBAR, organizaţie care reuneşte companii de profil care cumulează o cotă de aproape 25% din industria românească de intermediere. 

„Cred că preţurile se vor aşeza exact cum erau înainte de plafonare. Asigurătorii nu au niciun motiv să nu crească preţurile, care să ajungă acolo unde erau înainte. Singurul mod în care se poate regla piaţa RCA îl reprezintă concurenţa şi apariţia unor noi jucători”, a declarat preşedintele PRBAR.

Preţurile se pot reaşeza doar prin competiţia din piaţă, consideră Viorel Vasile, care a menţionat ca posibili noi jucători în acest segment companiile Dallbogg, Leaseplan Insurance, Grawe şi Ergo. De altfel, compania bulgărească de asigurări Dallbogg a primit deja avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a demara vânzarea de poliţe RCA.

Oficialul PRBAR a arătat că rata combinată a daunei în segmentul RCA a fost anul trecut de 108%, ceea ce arată că, la preţurile RCA de anul trecut, asigurătorii au pierdut în medie 8%. 

În ceea ce priveşte comisioanele brokerilor pe piaţa RCA, PRBAR nu se aşteaptă la mişcări semnificative în sus sau în jos faţă de intervalul actual de 5%-13% pentru persoanele fizice şi juridice, cu excepţia firmelor de transport, taxi şi închirieri de maşini, unde comisioanele brokerilor sunt de 0,1%-1%, ceea ce arată că asigurătorii nu sunt interesaţi de aceste segmente de piaţă. 

Conform Agerpres, cel mai mare broker local de asigurări şi alte companii de profil, care cumulează o cotă de aproape 25% din industria românească de intermediere, au înfiinţat pe 15 decembrie 2016 Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR), prima organizaţie patronală din domeniu. 

Printre membrii fondatori se numără Safety Broker de Asigurare, Renomia -SRBA Insurance Broker, Asigest, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional, Globasig, Interbug, D&CA Insurance.