Prin lansarea acestui elicopter, Eurocopter a marcat aniversarea a 10 de activitate, perioadă în care a devenit lider mondial în furnizarea de servicii de mentenanţă, revizii şi reparaţii capitale pentru elicoptere.

Unul dintre proiectele principale ale Eurocopter România este reprezentat de noua colaborare cu Ministerul Apărării din Marea Britanie care constă în modernizarea a 20 de elicoptere Eurocopter Puma. Prin dotările suplimentare majore la nivel de securitate şi de performanţă operaţională acestea vor fi aduse la versiunea Puma Mk2. Modernizarea elicopterelor va include dotarea cu motoare Makila 1A1 ‘torboshaft’, adăugarea de carlingi de tip ‘glass cockpit’ ce încorporează sisteme de avionică de ultimă oră şi un sistem de ultimă generaţie de control al zborului. De asemenea, vor mai fi adăugate un sistem securizat de comunicaţii, noi sisteme de protecţie antirachetă şi de protecţie balistică pentru pasageri şi pentru echipaj.

Contractul de colaborare cu Ministerul Apărării din Marea Britanie prevede modernizarea unui număr de 24 de elicoptere Puma, 20 dintre acestea urmând să fie modernizate de Eurocopter România. Primul din această serie de elicoptere modernizate de fabrica de lângă Braşov a realizat săptămâna trecută cel dintâi zbor, în prezent aeronava realizând zborurile de testare care vor dura câteva săptămâni, până la momentul livrării oficiale.

"Sunt 12 elicoptere, toate începute în diferite faze. Până la sfârşitul anului urmează ca alte şase elicoptere să fie finalizate. Deja s-a dat drumul la o producţie în serie. În final vor fi 20 de elicoptere. Ele vor fi folosite, într-o primă fază în Afganistan. Este un elicopter scump, peste 10 milioane de euro", a declarat Bancea.

Pe lângă activităţile de distribuţie de elicoptere noi către clienţi din România şi din ţările învecinate, Eurocopter România şi-a dezvoltat semnificativ şi segmentul de servicii de mentenanţă, revizii şi reparaţii capitale pentru elicoptere. Proiectele realizate pentru export reprezintă în prezent 80% din acest segment. Compania a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de aproximativ 26 milioane de euro.

"Am ales România pentru că ştiam că aici găsim competenţe bune. În total avem 190 angajaţi şi cred că vom mai creşte în scurt timp. Cu regularitate trimitem oameni din România în Germania pentru a învăţa despre noile tipuri de elicoptere", a spus Jean-Loius Mascle, directorul general al Eurocopter România.

Peste 120 de modele diferite de elicoptere, incluzând elicoptere Puma, Super Puma, Dauphin şi elicoptere EC 135, au fost modernizate la fabrica de 4.500 de mp de lângă Braşov, Eurocopter România livrând, de asemenea, şi peste 25 de elicoptere noi şi la mâna a doua.

În 2011, Eurocopter România a semnat un contract cu Ministerul Sănătăţii pentru livrarea a 6 elicoptere EC 135 pentru realizarea de misiuni medicale de urgenţă, două dintre acestea fiind deja predate către serviciul SMURD.
Sursa: Agerpres