Este total interzis să mănânci așa ceva. Nu mai poți dormi

Din păcate, lipsa somnului este din ce în ce mai comună printre oameni. Fie că nu poți dormi din cauza grijilor sau din cauza consumului de cafea la o oră nepotrivită, lipsa somnului se resimte asupra productivității și a sănătății oamenilor.

Pe lângă cunoscutele motive pentru care oamenii nu pot dormi, experții au ajuns la concluzia că un aliment pe care cu toții în consumăm are același efect nedorit asupra somnului.

Un studiu al Societății Europene de Endocrinologie spune că oamenii ar trebui să se gândească de două ori atunci când vor să mănânce alimente sărate înainte de somn. Potrivit experților, mâncarea sărată îi face pe oameni să se trezească des în timpul nopții, somnul fiind grav afectat pentru două – trei ore de la consum. Participanții la studiu au precizat că somnul pe care l-au avut după cele două – trei ore a fost unul superficial.

Somnul nu este odihnitor

Nu numai că provoacă turbulențe în timpul somnului, alimentele sărate mâncate înainte de culcare provoacă mai multe vise și chiar coșmaruri. Participanții la studiu au mai spus că somnul nu a fost satisfăcător și că s-au simțit obosiți și au avut o stare de somnolență când s-au trezit.

Medicul Sandra Darling de la clinica din Cleveland a precizat că persoanele care aleg să mănânce la cină preparate bogate în sodiu pot avea parte de turbulențe pe timpul nopții din cauza creșterii presiunii sângelui și a reținerilor de apă. Medicul a concluzionat spunând că somnul va fi unul neodihnitor  și că omenii se vor trezi mai des în timpul nopții.

Sarea, principalul motiv pentru care oamenii se confruntă cu reținerile de apă

Pe lângă un somn neodihnitor, sarea duce și la o creștere a reținerilor de apă. Așadar, sarea determină corpul uman să meargă mai des la toaletă. Un studiu japonez de la Universitatea Nagasaki arată că participanții care au scăzut consumul de sare de la 11 grame la 8 grame nu au mai mers atât de des la baie în timpul nopții. Așadar, timpul de mers la baie a scăzut de la 2.3 la 1.4, notează bestlifeonline.com. Coordonatoru studiului, medicul Tomohiro Matsuo, a precizat că scăderea vizitelor la toaletă în timpul nopții contribuie la o îmbunătățire a vieții.

Alimentele sărate nu ar trebui să fie consumate cu trei ore înainte de culcare

Medicul britanic generalist, Chun Tang, este de părere că dacă dorim să consumăm alimente sărate, trebuie să facem asta cât mai devreme în timpul zilei pentru a evita tensionarea sistemului digestiv în timpul nopții. Medicul generalist sugerează că o masa grea sau o gustare cu un conținut ridicat de sodiu trebuie să fie terminată cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

Brooke Scheller, directoarea departamentului de nutriție Freshly, serviciu de preparare și livrare a meselor sănătoase, este de părere că după ora 7-8 seara, oamenii nu ar trebui să mai mănânce nimic, fie că este dulce sau sărat. Ea spune că, dacă nu mâncăm după aceste ore, nivelul de zahăr din sânge scade în mod natural, la fel și hormonii care cauzează stresul. Potrivit ei, în timp ce cortizonul (hormonul care cauzează stresul) scade, metatonina (hormonul care cauzează somnul) crește.

Mâncarea prăjită trebuie evitată în jurul orei de culcare

Medicul generalist Chun Tang mai spune că nu este bine să consumăm mâncare prăjită înainte de culcare deoarece acesta se digeră mai greu decât mâncarea proaspătă. Potrivit lui, dacă mâncăm astfel de preparate, corpul va începe să producă o chimicală numită histamină. Aceasta stimulează producția de acid gastric. El spune că histamina are un efect de trezire al corpului. Din acest considerent, dacă mâncăm înainte de culcare vom avea probleme cu somnul, având în vedere că sistemul digestiv va fi ocupat cu digerarea alimentelor.

Sursă foto: Dreamstime