Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI şi riscă să nu poată onora această scadenţă fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii şi condiţionată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat, luni, că Atena este gata “să aştepte răbdătoare” până când creditorii ţării vor deveni “realişti” în cererile lor pentru Grecia, cu care ei negociază o listă de reforme în schimbul unei finanţări vitale.

Într-o declaraţie pentru publicaţia Ephimerida ton Syndakton, Tsipras scrie: “Vom aştepta răbdători până când instituţiile vor deveni realiste”. Potrivit premierului grec, doar “oportunismul politic” le îndeamnă pe acestea să ceară noi tăieri de pensii, unul dintre punctele ce stârnesc divergenţe în negocierile care au fost întrerupte duminică seara fără niciun rezultat.

În aceste câteva rânduri scrise pe un ton combativ, premierul grec afirmă că guvernul de la Atena le-a prezentat creditorilor săi – UE şi FMI – un “proiect şi contrapropuneri documentate”.

Referindu-se la numeroasele concesii pe care guvernul grec consideră că le-a făcut de la începutul discuţiilor şi la criticile pe care acest lucru îl suscită în partidul său, Alexis Tsipras constată că “unii consideră drept slăbiciune dorinţa noastră sinceră a Atenei de a ajunge la o soluţie şi paşii făcuţi de noi pentru a reduce diferenţele”.

Tsipras îi invită pe aceştia să mediteze cu privire la două lucruri: “Grecii nu sunt doar moştenitorii unei lungi istorii de luptă. Ei duc de asemenea pe umerii lor demnitatea unui popor şi speranţa popoarelor din Europa”.

Şeful guvernului de la Atena a infirmat faptul că fermitatea Greciei în negocieri este “o problemă de obsesie ideologică”. “Aceasta este o problemă de democraţie”, a subliniat Tsipras.

La rândul său, Ministrul grec de Finanţe, Ianis Varoufakis, a apreciat într-un interviu ce urmează să apară în ediţia de luni a unui cotidian german că un acord asupra datoriei Atenei este posibil şi ar putea fi "încheiat chiar într-o noapte" în cazul în care cancelarul german, Angela Merkel, ar fi prezentă.

"Un acord poate fi încheiat într-o noapte. Dar cancelarul Angela Merkel trebuie să fie acolo", a declarat Ianis Varoufakis pentru cotidianul popular Bild.

Guvernul condus de Alexis Tsipras vrea să evite un Grexit, o ieşire a Greciei din zona euro, a dat asigurări ministrul elen. "Consider că Grexitul nu este o soluţie rezonabilă, dar nu putem exlude totul, aşa cum eu nu pot exclude că o cometă va lovi Pământul într-o zi", a mai spus el.

Ianis Varoufakis a cerut încă o dată o restructurare a datoriei Atenei. "Numai astfel putem garanta plata unei datorii atât de importante", a afirmat el.

Ministrul a recunoscut, de asemenea, existenţa unor probleme în administraţia fiscală din ţara sa, în special în privinţa TVA. "Ştiţi care este cea mai mare problemă a noastră cu TVA? Aceea că nu suntem în măsură să o încasăm", a declarat el.

Banca Centrală Europeană vrea ca Grecia să rămână o ţară membră a zonei euro, a declarat economistul şef al BCE într-un interviu acordat unui cotidian austriac.

Întrebat despre apartenenţa Greciei la zona euro, economistul şef al BCE, Peter Praet, a declarat pentru Der Standard: “Consiliul guvernatorilor BCE vrea ca Grecia să rămână membră a zonei euro”. Consiliul guvernatorilor este instanţa care stabileşte politica BCE.