Începând de miercuri, se renunţă la obligativitatea carantinei instituţionalizate pentru cetăţenii României şi ai Ungariei în cazul trecerii graniţei dintre cele două ţări, a anunţat, marţi după-amiaza, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, informează MTI, conform Agerpres.

Szijjarto a declarat că UDMR a cerut de mult timp Guvernului ungar să încerce să ajungă la un acord cu Guvernul României, astfel încât cetăţenii români şi ungari să poată trece frontiera fără a fi obligaţi să intre în carantină instituţionalizată.

Acesta a explicat că negocierile au fost accelerate.

„Am reuşit să ajungem la un consens, în urma căruia, ungurii şi românii vor putea trece graniţa dintre Ungaria şi România fără obligaţia de a intra în carantină instituţionalizată, începând de la miezul nopţii, adică de miercuri” – a adăugat ministrul.

În mesajul său video, şeful diplomaţiei ungare a mulţumit UDMR şi preşedintelui acesteia, Hunor Kelemen, pentru faptul că au ţinut acest subiect pe ordinea de zi.

Amintim că, prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut, marţi, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să discute cu omologul său de la Budapesta în vederea asigurării libertăţii de circulaţie pentru cetăţenii români care tranzitează Ungaria, menţionând că, în cazul în care nu se va rezolva situaţia, trebuie sesizată Comisia Europeană.

„Domnule ministru Vela, din nou, Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului Uniunii Europene privind libertatea de circulaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul prin Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria … Înţeleg, dacă vor pentru Ungaria, cine se duce în Ungaria – se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români. Solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniţi de urgenţă pe lângă omologul dumneavoastră maghiar şi să formulaţi o solicitare fermă privitor la asigurarea libertăţii de circulaţie”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că, în cazul în care autorităţile de la Budapesta „nu renunţă la astfel de măsuri discriminatorii”, este necesară sesizarea Comisiei Europene.