Concret, ministrul a declarat că starea de alertă pe teritoriul României va fi prelungită cu încă 30 de zile, iar pacienții asimptomatici vor fi internați pentru 48 de ore. Actuala stare de alertă expiră pe 17 iulie.

Potrivit ministrului Sănătății, minorii ai căror părinți sunt internați din cauza coronavirusului nu vor rămâne în grija statului. Aceștia vor fi lăsați în grija rudelor de pânî la gradul patru.

Discuțiile la care a participat Nelu Tătaru au durat 6 ore deoarece cei prezenți au dezbătut fiecare articol de lege în parte. În urma dezbaterilor, legea arată diferit de forma inițială.

Miercuri va avea loc o ședință, la Palatul Victoria, acolo unde se va discuta posibilitatea prelungirii stării de alertă pe întreg teritoriul țării.

Nelu Tătaru a spus luni seara că prelungirea este iminentă

Aflat în studio la B1 TV, ministrul Sănătății a declarat, luni seara, că prelungirea stării de alertă este iminentă. Întrebat dacă este nevoie de starea de urgență pentru anumite localități, ministrul a declarat că, momentan, nu se pune problema de așa ceva.

”În acest moment nu avem evoluția pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru o perioadă de 2 săptămâni, cele 14 zile, să avem o evoluție flujctuantă cu creșterea numărului de cazuri. Dar prelungirea unei stări de alertă, după 15 iulie, este aproape iminentă.”, spune ministrul Sănătății.

„Suntem într-o stare în care eram pregătiți la 1 iulie să mai facem alte măsuri de relaxare dar evoluția nu ne-a permis. Măsurile de relaxare depind de evoluție. Evoluția depinde de noi ca sistem medical, cum gestionăm cazurile dar și de partenerii noștri fie că sunt agenți economici sau populația civilă, care au niște reguli de respectat. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, a mai spus Nelu Tătaru.

Izolarea cazurilor este importantă

„La nivel local e posibilă carantinarea unor anumite localități, unor anumite regiuni, dar în general e mecanismul izolării de care avem nevoie.

Acel pacient sau acea familie în izolare își consumă boala cele două săptămâni, nemergând în mediul său, nu face acea transmitere și se închid focarele.

Este o regulă foarte simplă. În momentul în care nu acceptăm, mergem și facem acele distracții la mare, fără a păstra vreo regulă de distanțare, fără portul vreunei măști, e normal că toți cei care se întorc de acolo în teritoriu să constituie.”, a spus ministrul ieri seara.