Ce trebuie să conțină această împuternicire făcută la consulat?

Dacă sunteți plecați și doriți să vă schimbați actele de identitate, dar locul de muncă sau timpul nu vă permite, există o variantă. Este vorba despre o procură la ambasadă sau consulat.

Solicitantul trebuie să atașeze acolo fotografia sa, și de asemenea să fie certificată cu timbrul sec al oficiului consular respectiv. Pe verso, i se mai atașează procurii o fotografie identică cu cea care a fost aplicată înainte.

Trebuie să mai știm că în cuprinsul acelei procuri trebuie să fie trecut motivul pentru care aceasta a fost făcută, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi / sau ridicarea actului de identitate, precum şi motivul solicitării actului de identitate. Motivele pot fi acelea că buletinul a expirat, a fost pierdut sau s-a schimbat domiciliul actual.

În plus, împuternicirea se va duce în original de către persoana împuternicită, alături de certificatul sau certificatele de stare civilă, precum și actul de proprietate.

Ce este pașaportul CRDS și cum se poate intra în posesia lui. Valabilitatea pașaportului este de 10 ani

Dacă locuiți în străinătate, dar încă figurați cu domiciliul în România, conform Direcției de Evidență a Populației Iași, puteţi beneficia de Paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate (CRDS).

Cererea se poate depune la Ambasada/consulatul României din străinătate. Potrivit autorităților, valabilitatea pașaportului electronic este de 10 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Acest tip de paşaport nu restrânge în niciun fel drepturile cetăţeneşti: nu mai este necesară cartea de identitate pentru obţinerea noului paşaport, chiar dacă este expirată. Prin urmare, se va avea grijă apoi doar de valabilitatea unui singur document, adică pașaport.

Faptul că nu mai ai o carte de identitate nu afectează drepturile şi îndatoririle privind proprietăţile mobile şi imobile aflate în România pe numele titularului paşaportului CRDS. Se permite accesul în comunitatea cetăţenilor români CRDS, care permite, de exemplu, participarea la scrutinele electorale organizate în străinătate doar în baza paşaportului.

De asemenea, facem menţiunea că posesorii de paşapoarte CRDS pot, oricând doresc să stea o perioadă mai îndelungată în România, să solicite o carte de identitate provizorie pentru perioada petrecută în ţară. Valabilitatea acestui document poate varia între o lună şi un an, în funcţie de situaţia personală a solicitantului.

Ce trebuie să știți despre actele de stare civilă

Pentru începerea unei căsătorii în străinătate este necesară adeverința Anexa nr. 9 cu privire la mențiunile existente pe marginea actului de naștere. În funcție de statul în care va fi folosit, acest document poate necesita apostilare sau supralegalizare.

Cererea se poate depune personal sau prin împuternicit cu procură specială la locul de domiciliu deținut în România sau la locul unde a fost înregistrată nașterea solicitantului.