Anul trecut, Banca Centrală a Ungariei (MNB) a vândut creditorilor 7,834 miliarde de euro pentru a facilita convertirea în forinţi a creditelor ipotecare în valută fără a afecta forintul. Conform anunţului făcut anul trecut de Ministerul Economiei şi Banca Centrală a Ungariei, creditele ipotecare în valută vor fi convertite de bănci în forinţi la cursul pieţei. Pentru a contracara riscurile valutare asupra băncilor, MNB a furnizat creditorilor 7,834 miliarde de euro, la o rată de schimb de 308,97 forinţi pentru un euro.

Rata de schimb pentru convertirea creditele ipotecare din franci elveţieni în forinţi a fost deja stabilită, a declarat joi un purtător de cuvânt al Erste. Banca încă analizează impactul eliminării pragului de 1,20 franci pentru un euro la împrumuturile denominate în franci elveţieni din Austria.

La sfârşitul lunii septembrie, nivelul împrumuturilor în franci elveţieni deţinute de gospodăriile austriece reprezentau 96% din totalul creditelor în valută, estimate la 25,7 miliarde de euro (30,09 miliarde de dolari).

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei a fost resimţită la nivel global, indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a înregistrat o cădere de peste două procente, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au atins minime record, iar cursul yenului japonez şi al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre valori considerate sigure. Francul elveţian s-a apreciat cu aproape 30% în raport cu moneda euro.

Băncile prezente în Ungaria au înregistrat pierderi substanţiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea creditelor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferenţial.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

SURSA: Agerpres