Declarația a venit în contextul  în care miniștrii de externe din cadrul UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre această temă. Totodată, Erdogan a anunțat că Turcia dorește negocieri pe tema revendicărilor asupra platourilor continentale și drepturi asupra posibilelor resurse energetice.

Miniștrii UE urmează să analizeze temeiurile pentru posibile sancțiuni la adresa Turciei. Liderii blocului comunitar european vor decide, ulterior, joi, dacă vor da curs avertismentului, după ce Turcia a trimis un vas de explorare în ape revendicate de Grecia.

„În problema estului Mediteranei, țara noastră nu alege tensiunea ci pacea, cooperarea, corectitudinea și implementarea justiției. Drumul către acest obiectiv trece prin negocieri bazate pe respect reciproc”, a precizat liderul turc, reiterând un apel pentru organizarea unei conferințe la care să participe toți actorii din regiune. Totuși, Turcia nu va permite „o mentalitate de pirat” afișată de alte țări care să o limiteze la o fâșie îngustă de ape în zona de coastă. „Nu ne vom înclina în fața amenințărilor și a șantajului… Nu vom permite expansionismul imperialist”, a precizat Erdogan, citat de Reuters.

Tensiuni după ce Ankara a trimis o navă de prospecțiuni

În august au izbucnit tensiuni după ce Ankara a trimis o navă de prospecțiuni pentru a efectua explorări în ape revendicate și de Grecia. Guvernele de la Ankara și Atena au convenit să reia în luna septembrie discuțiile pe tema controverselor legate de teritoriile marine disputate, punând astfel capăt unei perioade de patru ani când nu au existat discuții pe această temă.

Începând de atunci, Grecia a anunțat că nu va demara discuții câtă vreme navele turce se află în teritoriile marine disputate. Nava de prospecțiuni Oruç Reis a revenit, săptămâna trecută, în port.

Parlamentul european a cerut sancțiuni împotriva Turciei pentru vizita pe care Erdoğan a făcut-o în Republica Turcă a Ciprului de Nord, stat recunoscut doar de Turcia, și pentru operațiunile turce în estul Mediteranei, etichetate drept ilegale.

Franța coordonează demersurile prin care UE să sancționeze Turcia, la summitul din 11-12 decembrie. Mai mulți diplomați sunt de părere că măsurile ar viza zone economice ale Turciei legate de explorările de hidrocarburi.