Banii FNI-ului nu au disparut doar prin scamatorii contabile, au fost facute scamatorii si cu actiunile detinute de fondul prabusit. Astfel, oamenii FNI-ului au avut o pasiune maladiva pentru achizitionarea de actiuni, in special de la o societate denumita S.C. Industrial Export S.A. 

Conform rechizitoriului, FNI detinea la un moment dat actiuni in valoare de 326.228.041.000 ROL in aceasta societate. Este greu de lamurit acum, dupa 10 ani ce e real si cat reprezinta “umflarea” valorilor prezentata mai sus, cert este ca doar actiunile la aceasta societate comerciala reprezentau peste jumatate din portofoliul actiunilor detinute de FNI, deci exista ceva interes.

Am incercat sa aflu mai multe date online despre societate,tot ce am putut sa aflu este ca este o fosta casa de comert exterior infiintata in 1953, adica una din acele vehicole prin care Departamentul de Informatii Externe, cum era cunoscut inainte de 1989, isi desfasura actiunea. Dupa 1989, in general, multe din aceste case de comert au fost preluate de actionari privati, fosti “insideri”, insa – spun insa raspicat ca nu am date pentru a afirma ca acest lucru e valabil si in cazul de fata. Gama de activitati publicata de companie este deosebit de larga, de la export de utilaj petrolier, combustibili, detergenti pana la antreprenoriat pentru fabrici realizate in strainatate, ba chiar imobiliare conform unui articol din Saptamana Financiara.

In 2007, singurul raport prezentat public, online prezinta o companie cu 93 de angajati, care si-a depasit bugetul cu peste 400%. Se mai vorbeste in acelasi raport despre incasarea partial a unor creante din Siria de 15.000.000 de dolari a caror titular este societatea INDUSTRIAL EXPORT S.A., dar ar caror titular este statul roman.

Aceasta informatie trebuie coroborata cu altele din diverse publicatii care acuzau faptul ca mai multe unitati FNI teritoriale au fost conduse de oameni asociati serviciilor secrete, care nu stiu in ce masura se pot verifica. Trebuie spus insa ca pasiunea pentru actiunile la societatea mai sus pomenita este un sport care continua pana in zilele noastre. Tiparind in motorul de cautare Google numele companiei si sintagma “Securitate” am descoperit, uluit, si un detinator actual al unui numar de 440 de actiuni, conform declaratiei depuse la investirea in functie. Este vorba de fostul sef al structurii de securitate a CNSAS, actualul presedinte al institutiei, Dragos Petrescu. Domnul Petrescu a fost propunerea Presedintelui Romaniei in acest forum. Articolul de unde am preluat aceasta informatie a fost publicat pe 14 Ianuarie 2010 de cotidianul Adevarul sub semnatura lui Ionel Dancu. Trebuie verificat daca aceasta informatie se confirma. Daca s-ar confirma, ar insemna ca domnul Petrescu este co-investitor in Industrialexport S.A., o fosta casa de comert exterior, cu FNI-ul si cu asociatii domnului Vantu. Tot domnia sa ar trebui sa le raspunda celor de la Hotnews-Kamikaze cu privire la intrebarea lor, sintetizata simplu: este sau nu domnul Vantu fost informator al Securitatii?

Detalii

Citeşte şi
Episodul 1, 1981-1987 : Vîntu în epoca de Aur – de la contabilitate la „Secu”?
Episodul 2, 1999-2000 : „Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine!”
Episodul 3, 1999-2000 – Dormim liniştiţi până azi : statul co-participant la frauda FNI
Episodul 4, 2006-2010- Exploziv: Păgubiţii FNI, AVAS şi cele 300 de milioane de euro pe cale de a fi plătite acum
Episodul 5, 2000 – Asociaţii FNI: de la un fost prim-ministru la un viitor europarlamentar
Episodul 7, 2001-2002 – Oamenii FNI-ului şi demnitarii României, aceeaşi?
Episodul 8, 2001-2003 – Doru Nicolaescu, procurorii şi serviciul “Doi şi un sfert”
Episodul 9: 2002-2009 “O să vă popească Popa ăsta”
Episodul 10, 2008-2010: Şicane continue Băsescu – Vîntu
Epilog, 2010: Ce mai este necunoscut în afacerea SOV?