Enrico Letta (Pisa, 54 de ani) corecta lucrările la examene în Paris, unde era decan de afaceri internaționale la prestigiosul Sciences Po, când telefonul a început să sune. Partidul Democrat (PD), formațiunea în care a crescut politic și care îi dăduse cele mai multe bucurii și necazuri, a fost amestecat într-un nou proces de autodistrugere în ianuarie și avea nevoie de un nou secretar general. Letta, un politician rafinat, departe de tipul actual de comunicare, încă îşi aminteşte de anul 2014, arată El Pais. 

Matteo Renzi, jalonat de o mare parte a partidului, l-a îndepărtat de la președinția Consiliului de Miniștri fără alt argument pentru a-i lua locul. Astăzi, florentinul are o formațiune politică pe culmile gloriei, care nu ajunge la 3% în sondaje. Letta, care până acum o lună se retrăsese din politică, și-a propus să dea pagina acelei povești și să se îndrepte spre stânga.

Reporter: O parte importantă a partidului d-voastră v-a trădat în 2014. Cum a fost, emoţional, întoarcerea d-voastră și care a fost motivul?

Enrico Letta: M-am întors pentru că există un climat de reconstrucție în Italia. Un mediu asemănător cu cel despre care îmi povesteau bunicii mei când se refereau la epoca de după cel de-al Doilea Război Mondial. O perioadă în care trebuie să fii prezent. Este momentul în care țara are un nou început. Sosirea premierului Mario Draghi m-a convins să mă decid, Draghi fiind un mare sprijin şi o persoană care a decis să lucreze şi pentru țara sa. Și al treilea motiv a fost faptul că PD a făcut implozie. Riscăm să creăm un dezechilibru în guvern și cred că acesta ar putea fi util țării mele.

Reporter: Patru partide ale coaliției guvernamentale sunt conduse de foști prim-miniștri. Giuseppe Conte (Mişcarea 5 Stele), Silvio Berlusconi (Forţa Italia), Matteo Renzi (Italia Viva) și dumneavoastră. Nu există un vârf printre cadrele de conducere ale partidelor?

Enrico Letta: Este ceva foarte ciudat, dar el este produsul unei anomalii italiene. Democrația noastră este bolnavă. Nu este posibil ca în 10 ani să avem șapte guverne și șase prim-miniștri. Doar [Mariano] Rajoy și [Pedro] Sánchez au fost în Spania; în Germania, [Angela] Merkel, iar în Olanda, [Mark] Rutte. Aici categoria foștilor primi miniștri este umflată. Este o problemă serioasă. Și mai mult, doar în această legislatură au existat 200 de cazuri de transfugism în Parlament. Și există și această boală.

Reporter: Unde plasaţi originea acestei patologii?

Enrico Letta: Există o problemă a normelor interne pe care aș dori să le modific și să le aplic pe cele ale Parlamentului European. În Europa, dacă nu te afli într-un grup care nu a participat la alegeri, ajungi în grupul „neînregistrat”. Este un purgatoriu, nu este un loc confortabil pentru că poți face mai puțin. În schimb, în Italia, treci în  Grupul Mixt și ai posibilitatea de a crea grupuri chiar dacă nu te-ai prezentat la alegeri. Grupul Mixt este un paradis în care transfugii au o vizibilitate mai mare, resurse financiare mai mari și nu sunt legați de un grup parlamentar. Este al doilea grup din Parlament astăzi!

Reporter: Zilele trecute l-aţi întâlnit pe Renzi, omul care v-a înjunghiat când eraţi prim-ministru, după …

Enrico Letta: Șapte ani.

Reporter: Și cum a fost?

Enrico Letta: Ei bine, a fost o întâlnire între doi adulți, așa cum ar spune Yanis Varoufakis. Dar a mers bine.

Reporter: În 2018, cu Renzi la conducere, PD a obținut cel mai prost rezultat. De atunci nu a încetat să cadă și dreapta se consolidează în sondaje. Ce nu a mers bine?

”Cea mai gravă înfrângere”

Enrico Letta: Aceasta a fost cea mai gravă înfrângere din istoria stângii italiene și încă plătim pentru asta. Trebuie reconstruit de la baza valorilor, programelor și comportamentelor interne bazate pe respect. Am început cu problema de gen.

Reporter: PD a pus doar miniștri de sex masculin în Consiliu …

Enrico Letta: Da, dar vreau să deschid o dezbatere pentru că în Italia nu există spațiu pentru femei. Și asta trebuie să facă parte din reconstrucție.

Reporter: Europenismul pe care îl susțineți nu este foarte potrivit.

Enrico Letta: Astăzi, europenismul este reprezentat fondurile Next Generation UE. Este o revoluție solidară. Nu a existat un moment mai important. Iar viitorul Europei depinde de Italia și Spania, pentru ca instrumentul să fie permanent. Adică nu se aplică doar pandemiei. Măsuri precum obligațiunea și impozitul pentru giganții tehnologici trebuie să fie permanente. Și pentru aceasta există o singură condiție: ca Italia și Spania să folosească bine banii. Ambele țări vor primi jumătate din toate fondurile. Deci, dacă o faci bine, poți să-i convingi pe Cei 27 să facă permanentă această idee revoluționară. În caz de eşec, Europa se va întoarce în 2019 și va fi dificil să ai finanțare pentru progresul social.

Reporter: Dar Draghi, spre deosebire de Conte, pare să arate mai mult spre axa franco-germană.

Enrico Letta: Nu este așa. Și dovada este că se gândește să meargă în Spania pe 18 iunie pentru Forumul de dialog Italia-Spania și pentru un summit bilateral. Este fundamental. Mai mult, Italia și Spania trebuie să lupte împreună pentru noul pact de stabilitate și să pună Europa socială în centru.

Reporter: Fostul secretar al PD, Nicola Zingaretti, a plecat sătul de luptele interne. Ce s-a găsit?

Enrico Letta: Au venit la mine pentru că diviziunile erau atât de puternice încât era nevoie de un Papa străin, așa cum se spune în Italia. Un pic ca atunci când [Karol] Wojtyla a fost ales pentru a calma luptele dintre cardinalii italieni. Partidul trebuie să pună femeile și tinerii în primul rând. Și asta fac.

Reporter: PD va trebui să se alieze cu Mișcarea 5 Stele (M5S) pentru a frâna ascensiunea dreptei?

Primul test

Enrico Letta: La alegerile din 2023, trebuie să se formeze o alianță cu M5S a lui Conte. Alegerile locale din octombrie vor fi un prim test. Cu câteva excepții, cum ar fi Primăria Romei, unde doresc să-și păstreze candidatul și noi vrem propriul nostru candidat.

Reporter: Virginia Raggi [actualul primar al Romei] va continua în funcţie?

Enrico Letta: Mi se pare că ea vrea în mod legitim să repete experienţa. Dar în următoarele săptămâni vom avea candidatul nostru. În unele locuri o vom face cu alegeri primare.

Reporter: Carlo Calenda, unul dintre ultimele elemente ale PD, poate fi candidatul unitar?

Enrico Letta: Nu cred, PD își dorește în mod legitim propriul candidat și va organiza alegeri primare pentru întregul centru-stânga. Și se pare că dl.Calenda nu este dispus să participe.

Reporter: Conte afirmă că noua M5S va fi moderată, progresistă, liberală… Nu aşa era PD?

Enrico Letta: Este adevărat, va exista o problemă dacă ne suprapunem. Dar deja în statutul scris de Conte se spune că M5S nu este nici de dreapta, nici de stânga. Și aceasta este deja o diferență puternică. Ei trebuie să-și mențină spiritul original, de rebeliune. Dar este important să nu ne suprapunem, ar fi foarte negativ. Sunt optimist, pentru că îl cunosc pe Conte, îl stimez și putem face o treabă bună.

Reporter: Ce veți face pentru a convinge alegătorul care s-a dus la M5S?

Enrico Letta: Am pierdut voturi de la oameni care ne considerau incoerenţi. Și aceasta este o treabă care necesită timp. De aceea, interesul nostru este ca guvernul Draghi să îşi încheie legislatura. Este nevoie de doi ani pentru a reconstrui partidul și pentru a-l poziționa. Plecăm de la dezastrul din 2018.

Reporter: Draghi l-a numit dictator pe Erdogan. Îi împărtăşiţi opinia?

Enrico Letta: Erdogan este un autocrat periculos. Și Draghi a vrut să marcheze o distanță puternică într-un moment în care se întâmplase povestea cu canapeaua cu Ursula von der Leyen. A fost dur, și am înțeles.

Reporter: Există diviziuni în guvern. Salvini cere capul ministrului Sănătăţii.

Enrico Letta: Salvini scade în toate sondajele de când a intrat în guvern și a început să-l bombardeze. Nu cred că strategia sa funcționează. Dar el trebuie să decidă dacă va fi în Executiv sau în opoziție. Dacă se află în guvern, nu îl poate torpila de frica creșterii lui Giorgia Meloni [partenerul și rivalul său din coaliția de dreapta].

Reporter: Credeţi că se poate ajunge la o ruptură?

Enrico Letta: Este metoda lui. Dar Salvini știe că acum ar produce daune enorme țării și lui însuși cu o ruptură. Și împreună cu miniștrii săi lucrăm bine. Climatul din interiorul executivului este bun.

Reporter: În februarie 2022 trebuie ales noul președinte al Republicii. Ar fi Draghi un bun succesor al lui Mattarella?

Enrico Letta:  [Zâmbește] Vom vorbi despre asta când va veni momentul. Februarie este încă departe.