ENEL va vinde o parte din energia electrică, generată anual prin proiectul eolian şi de stocare Azure Sky, companiei Kellogg. Acesta va fi primul proiect hibrid major. Anunțul a venit ca urmare a semnării unui contract de achiziţie virtuală de energie electrică (VPPA), a anunţat compania miercuri, printr-un comunicat.

Astfel, Proiectul este estimat că va fi operaţional în prima jumătate a anului 2022 şi va avea o capacitate instalată de 350 MW, alături de o baterie de stocare de 137 MW, devenind a treia astfel de iniţiativă hibridă de energie regenerabilă plus stocare în SUA şi primul proiect eolian plus stocare de anvergură al companiei, la nivel global.

Energia electrică generată anual prin proiectul eolian Azure Sky reprezintă 50% din volumul de energie electrică utilizat de fabricile Kellogg din America de Nord. Situat în comitatul Throckmorton, Texas, parcul eolian de 350 MW şi bateria cu o capacitate de stocare de 137 MW integrează o centrală de energie regenerabilă şi baterii cu capacitate mare de stocare.

Energia electrică poate alimenta anual 43.000 de gospodării

Energia electrică achiziţionată de Kellogg reprezintă echivalentul energiei necesare pentru a alimenta anual 43.000 de gospodării din America de Nord şi este estimat să ajute la evitarea a 250.000 de tone metrice de CO2 anual, echivalent cu cantitatea de carbon reţinută de 330.000 de hectare de păduri din SUA în fiecare an, însemnând o suprafaţă mai mare decât Rocky Mountain National Park, notează compania energetică.

“Cele 79 de turbine eoliene din cadrul proiectului Azure Sky urmează să genereze peste 1.300 GWh în fiecare an, care vor fi livrate în reţea şi vor încărca bateria amplasată în aceeaşi instalaţie. Energia electrică anuală estimată că va fi generată de Azure Sky reprezintă echivalentul evitării a peste 842.000 de tone de emisii de CO2 eliberate în atmosferă în fiecare an. Bateria va putea stoca energia generată de turbinele eoliene, oferind în acelaşi timp servicii pentru a spori flexibilitatea reţelei. Cu aproximativ 137 MW, Azure Sky va integra unul dintre cele mai mari sisteme de stocare a energiei în baterii din lume”, conform datelor tehnice ale proiectului, transmite Agerpres.

Enel Green Power America de Nord, o companie de top

Enel Green Power America de Nord este un jucător de top din America de Nord, care deţine şi operează centrale de energie regenerabilă, cu prezenţă în 15 state americane şi o provincie canadiană. Compania operează 60 de centrale cu o capacitate administrată de peste 6,7 GW în energie hidro, eoliană, geotermală şi solară.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.