Emmanuel Macron lansează noi acuzații împotriva Turciei. Președintele Recep Tayyip Erdogan este din nou ținta unor declarații mai puțin apreciative venite de la Paris.

Relațiile dintre Franța și Turcia continuă să fie extrem de proaste, după mai bine de un an de zile.

Emmanuel Macron lansează noi acuzații împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat marţi împotriva “tentativelor de ingerinţă” ale Turciei în următoarele alegeri prezidenţiale franceze din 2022, fără a închide însă uşa unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Ankara, care sunt execrabile de peste un an, notează AFP.

“Evident. Vor fi tentative de a ingerinţă la următoarele alegeri. Este scris, iar ameninţările nu sunt voalate”, a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui emisiuni a canalului de televiziune France 5.

Referindu-se la controversa aprinsă asupra problemei religioase, declanşată după discursul său din toamnă cu privire la “separatismul islamist”, preşedintele francez a criticat “o politică de minciuni de stat transmise organele de presă controlate de statul turc”, precum şi “de anumite mari canale de ştiri controlate de Qatar”.

Recep Tayyip Erdogan a mai fost acuzat de ingerinţă electorală, în special în Germania, când le-a cerut alegătorilor germani de origine turcă să voteze împotriva partidului Angelei Merkel în 2017.

Relații bilaterale extrem de tensionate

“Trebuie să fim foarte lucizi”, a continuat Emmanuel Macron, ale cărui relaţii cu omologul său turc au fost extrem de tensionate înainte un dezgheţ perceptibil de câteva luni.

“Am observat de la începutul anului dorinţa lui Erdogan de a se angaja din nou în relaţie. Vreau să cred că este posibil”, a declarat preşedintele francez, apărându-se de orice “animozitate în privinţa Turciei”.

“Dar cred că nu te poţi reangaja într-o relaţie atunci când există ambiguităţi. Nu vreau să mă angajez din nou într-o relaţie paşnică dacă în spate există astfel de manevre care continuă”, a spus el.

Relaţiile bilaterale s-au deteriorat odată cu ofensiva turcă din octombrie 2019 împotriva forţelor kurde din Siria, aliate ale Occidentului. Intervenţionismul turc în Libia, în estul Mediteranei (unde un incident a opus nave turce şi franceze în iunie 2020) şi politica franceză împotriva extremismului islamic au adâncit ulterior antagonismele dintre Paris şi Ankara.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.