Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a negat că a stabilit o legătură între administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, potrivit Le Monde.

Într-un comunicat emis marţi, după ce un reprezentant al agenţiei a declarat că există o legătură „clară” între administrarea serului şi tromboze cerebrale, EMA a precizat că încă evaluează dacă vaccinul este legat de formarea de rare cheaguri de sânge, cazuri care au fost semnalate în câteva ţări.

Organismul european de reglementare a medicamentelor investighează raportările

Marco Cavaleri, şeful echipei de evaluare a vaccinurilor în cadrul EMA, a declarat pentru ziarul italian Il Messaggero că există o legătură „clară” între serul AstraZeneca şi extrem de rarele cazuri de coagulare a sângelui apărute la nivel cerebral. El nu a oferit dovezi în sprijinul celor afirmate.

EMA a anunţat marţi că „nu a ajuns la o concluzie şi analiza este în prezent în desfăşurare”, adăugând că se aşteaptă să se pronunţe pe 7 sau 8 aprilie.

44 de raportări de cazuri

Comitetul său privind siguranţa investighează 44 de raportări de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecţiune extrem de rară, care au apărut după ce 9,2 milioane de oameni din spaţiul economic european au primit vaccinul.

Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat în mod constant că beneficiile acestui vaccin depăşesc riscurile pe care le poate prezenta.