În L’Osservatore, criticul muzical Enrico Parola vorbește despre eleganța gesturilor dirijorale ale lui Ion Marin și atenția pe care o acordă expresivității în frazarea muzicală, care se alătură forței muzicale desăvârșite ai formidabililor muzicieni ai Filarmonicii din Sankt Petersburg. Acestea au fost ingredientele esențiale pentru un concert exploziv, care după două ore s-a încheiat în ropotele de aplauze ale publicului.
Publicația Corriere Della Sera titrează: “Preluarea baghetei de către Ion Marin ne-a permis să admirăm chiar și mai mult personalitatea copleșitoare a orchestrei, sunetul său catifelat și profunda știință interpretativă rusească. “

„Lumini si umbre” se intitulează cronica apărută în Corriere del Ticino, după concertul susținut la Lugano de Filarmonica din Sankt Petersburg, sub coordonarea maestrului Ion Marin. „Dirijorul și orchestra au proiectat un spațiu sonor evocator. Prin urmare, o lectură plăcută și interesantă, care ar putea marca un punct de referință important. Au fost prezente detalii fundamentale, cum ar fi culorile, dinamica și agogica și echilibrul timbral.”

Interesul publicului italian față de parcursul profesional al celui care este și fondatorul Programului Național Cantus Mundi și Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijorul Ion Marin, a condus la realizarea unui interviu mai amplu publicat în Corriere della Serra. Se urmăresc pașii maestrului care pornesc din timpul copilăriei, trăite în plin regim comunist și parcursul până la cariera efervescentă de astăzi, atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Pe pagina web a Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijorul Ion Marin este descris ca „unul dintre cei mai uimitori dirijori contemporani”.

Alte informaţii despre dirijorul Ion Marin:

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaţionale, dirijorul Ion Marin este frecvent invitat să dirijeze pe scenele marilor opere ale lumii şi a condus toate orchestrele europene importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma şi Orchestra Filarmonică din St. Petersburg.

Pe plan naţional şi european, Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei şi imaginii României în lume, precum şi pentru dimensiunea socială a impactului său. Activitatea profesională a muzicianului este întregită de implicarea hotărâtoare şi ferventă în două mari programe, atât culturale, cât şi sociale.

Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi, de asemenea, Preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România, instituit în 2011 la iniţiativa domniei sale. După opt ani de activitate, Programul Naţional Cantus Mundi a strâns sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Aproape 50.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societăţii noastre.

Din ianuarie 2019, odată cu înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat preşedinţia rotativă a UE, Ion Marin a fost numit manager şi director artistic al acestui amplu proiect de diplomaţie culturală.