Reuniunea World Business Angel Investment Forum (WBAF) a avut loc, online, la începutul lunii și s-a desfășurat sub auspiciile efectelor pandemiei de COVID-19 asupra start-up-urilor și antreprenorilor. România a avut ocazia să prezinte propria evaluare, precum și măsurile luate.

Ca antreprenor și fondator al Elite Business Women, o rețea de peste 12.000 de companii din 6 țări din Europa, am trimis 13 măsuri de salvare a IMM-urilor, pentru a fi incluse în Planul de Salvare al Guvernului României. Am lucrat cu Consiliul Național al IMM-urilor, având în permanență Studii de Sondaje, webinarii educaționale și, de asemenea, webinarii de rețea online, pentru a rămâne conectați. Colaborarea este esențială atât în ​​economiile locale, cât și în economiile globale”, a declarat Bianca Tudor, senator al WBAF și fondator al Elite Business Women România.

Printre măsurile propuse s-au numărat: scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF pentru societățile afectate, deblocarea urgentă a TVA care trebuie rambursat de către ANAF, extinderea scutirii pentru profitul reinvestit sau digitalizarea și debirocratizarea instituțiilor publice.

70 % din afaceri își vor schimba modelul de business după pandemie

La Forum au fost prezentate și concluziile unui sondaj realizat printre start-up-urile și antreprenorii de pe patru continente, din 10 țări, iar concluzia covârșitoare a majorității a fost că, în urma pandemiei, va trebui să se reorienteze în privința activității. Peste jumătate dintre antreprenori chestionați au declarat că nu își mai pot derula activitatea mai mult de 3-6 luni fără injectarea unor sume de bani. Totodată, start-up-urile arată că investitorii au oprit proiectele de investiții pe termen scurt și lung.

WBIF este partener afiliat al Parteneriatului Global pentru Incluziune Financiară G20 care își propune să ușureze accesul la finanțare pentru întreprinderi, cu scopul de a genera dezvoltare economică, locuri de muncă și mai multă justiție socială la nivel mondial. Pentru realizarea acestui obiectiv, WBAF pune bazele primului fond de investiții propriu de 10 milioane USD (WBAF Angel Investment Fund), care va fi o platformă internațională de co-investiții pentru startup-uri.