Capital: Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac?

Din punctul meu de vedere un 10 la bac necesita un efort echilibrat, nu este imens. Cheia succesului o constituie consecventa, trebuie sa acumulezi informatia (si vorbim de un volum destul de mare de informatie, in special la romana), insa acest lucru trebuie facut in timp, incepand inca “dintr-a noua”.Munca sustinuta are si ea rolul ei, mintea trebuie antrenata: testele la mate si chimie, eseurile la romana, nu exagerat de multe ajuta, ele trebuie facute cu masura si atunci nu presupun sacrificii si nu e nimic exagerat.

Capital: Ai facut meditatii? La cate obiecte?

Da, am facut meditatii, la toate cele trei materii la care am sustinut examen scris la bac. A fost o alegere. Cum pentru mine intelegerea temelor de studiu este importanta, indiferent care este materia in discutie (romana, matematica, chimie, sau oricare alta), am folosit orele de meditatii exact in acest scop. Pregatirea examenului de bacalaureat necesita munca suplimentara si individuala. Meditatiile m-au ajutat si in acest sens, m-au motivat sa ma organizez si sa fac mai mult. Pentru a obtine rezultate si a face performanta,nu este suficient sa ne limitam doar la ceea ce retinem din clasa. Am avut noroc in viata, sansa mea a fost sa ma parte de “educatori” minunati, dedicati, implicati, de cand am inceput sa studiez. In mare parte lor le datorez acest rezultat si le multumesc, totodata. De fapt o dovada in acest sens este rezultatul exceptional al unor colegi care nu au facut meditatii.

Capital: Ai fost nevoit să renunţi la anumite obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a te pregati pentru examene?

Am incercat si am si reusit sa imi pastrez obieciurile din viata de zi cu zi si in aceasta perioada de pregatire a examenelor, imbinand utilul cu placutul. Profesorii nostri fiind intelegatori “au lasat-o mai moale” in semestrul al doilea.

Capital: Ce materie te-a pus în dificultate dintre cele de la bac?

Romana. Este materia care cuprinde cel mai mare volum de informatie.

Capital: Ce faci in timpul liber?

 

Trebuie sa recunosc ca desi asa cum am spus mai devreme ca mi-am pastrat in mare parte obiceiurile zilnice, anul acesta a fost unul complicat. In mare parte am utilizat timpul pentru invatatura, pentru ca in afara examenului de bacalaureat m-am pregatit si pentru admiterea la medicina … sper sa reusesc sa sar si peste acest hop. Insa cu placere merg la cinema, ma uit la televizor, fac sport, am descoperit placerea de a merge la sala, imi petrec timpul cu prietenii si fac calatorii impreuna cu prietenii si familia.

Capital: Ce planuri de viitor ai?

Traiesc inca cu speranta ca voi deveni medic. Sper sa imi realizez acest vis. Aplic la facultatea de medicina din Cluj Napoca. Este posibil ca viitorul meu sa fie in alta parte… desi iubesc Romania.

Capital: Te-ai gandit sa faci facultatea in strainatate? Daca ai ales deja o facultate in strainatate, care este şi ce te-a determinat sa alegi aceasta universitate?

A existat o idee de a urma cursurile unei facultati din strainatate. Dar dupa o analiza solida am optat pentru Universitatea de medicina din Cluj. Am mari sanse sa dobandesc cunostinte solide teoretice si practice urmand aceste cursuri. Profesorii nostri sunt valorosi si Clujul in domeniul medicinii este un centru de excelenta.

Capital: Unde te vezi peste cinci ani? În România sau in strainatate?

Peste cinci ani cred ca voi fi inca in Romania. Minim sase ani de facultate trebuie sa fac pentru a deveni medic. Insa, sunt deschis la schimb de experinte cu studentii din alte tari. Sper sa am parte de experinte de acest gen si sa pot fructifica oportunitatile globalizarii.

Capital: Ce parere ai despre sistemul de invatamant in Romania?

Din punctul meu de vedere, sistemul de invatamant in Romania este unul bun. Comparativ cu celelalte tari europene, cred ca stam destul de bine. Am prieteni in Germania, Franta, Italia si Austria si stiu sa va zic ca nu am fost impresionat de sistemul lor sau de cat de multe stiu ei.

 

Capital: Daca ar fi sa schimbi ceva in sistemul de invatamant, ce ai schimba?

As schimba orarul elevilor de clasa a 11a si a 12a. Eu cred ca este necesar ca elevii acestor clase sa se axeze mai mult pe materiile care ii vor ajuta in viitor (evident, matematica si roamana ar ramane in orar). Insa, stiu, din experienta mea persoanala, cat de mult stress si cat de mult efort trebuie un elev sa depuna pentru a obtine note bune la scoala si pentru a invata pentru admiterea la facultate.

Capital: Care este job-ul pe care ti l-ai dori sa il ai pe viitor?

Daca imi ies toate sper sa devin un medic chirurg de succes. Este ideea mea de acum. Dar asa cum am auzit, experintele viitoare din facultate ma vor ajuta sa inteleg mai bine ce pot face si alegerea o voi face la momentul potrivit.

Capital: Ce sfaturi le oferi viitorilor elevi de clasa a 12-a?

Elevilor din clasa a 12-a le doresc mult spor in tot ceea ce fac si ii asigur ca daca fac ceea ce trebuie la momentul potrivit, sunt seriosi, sistematici si motivate au toate sansele sa isi atinga obiectivele.