Autoritățile bulgare au fugit de dezbaterea europeană privind statul de drept, a comentat Elena Yonceva, europarlamentar din Grupul socialiștilor și democraților din Parlamentul European, după ce a participat la o discuție interparlamentară pe această temă, organizată de Comisia Europeană pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). Scopul reuniunii a fost să se dezbată rapoartele anuale privind statul de drept, pe care Comisia Europeană le-a prezentat la sfârșitul lunii septembrie, precum și rolul parlamentelor în mecanismul de monitorizare. La dezbatere au participat reprezentanți ai parlamentelor naționale ale statelor membre, inclusiv Grecia, Cipru, Malta, Portugalia, Germania, Franța, Belgia etc., precum și comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, precum și ministrul german pentru afaceri europene Michael Rott.

Deși au existat invitații, niciun deputat bulgar nu a participat la discuție. Când a fost întrebat de Elena Yoncheva ce măsuri imediate vor fi luate pentru Bulgaria cu privire la statul de drept, Reynders a reamintit procedurile prevăzute la art. 7 din Tratatul pentru aderarea la UE, care au fost deja activate împotriva Ungariei și Poloniei.

O rezoluție specială

Elena Yonceva a menționat că, la câteva zile după raportul privind Bulgaria, Parlamentul European a adoptat o rezoluție specială cu privire la situația din țară. Inițiativa pentru document, susținută de majoritatea din PE, a aparținut europarlamentarului bulgar din grupul socialiștilor și democraților. Descoperirile îngrijorătoare cu privire la starea democrației, libertatea presei și lupta împotriva corupției la nivel înalt, nu au fost comentate deocamdată în esență de către prim-ministrul Boiko Borisov. „Jurnaliștii din Bulgaria nici măcar nu au ocazia să-i pună aceste întrebări. Vă puteți imagina ca acest lucru să se întâmple într-un alt stat membru?”, a spus Yonceva în fața forumului internațional.

Suntem îngrijorați de problemele din sistem, a mai spus Didier Reynders, care a reamintit că posibilitatea declanșării procedurilor prevăzute la art. 7 există pentru toate țările din UE. Comisarul european intenționează să viziteze fiecare parlament național până în iunie 2021, pentru a dezbate rapoartele anuale privind statul de drept. Poate că ar trebui să înceapă o examinare a situației pentru fiecare stat în parte, în cadrul Comisiei Europene LIBE, a sugerat el. Reynders a subliniat și acordul la care s-a ajuns ca fondurile europene pentru statele membre să depindă de respectarea statului de drept, scrie Duma. 

Comportamentul pasiv al autorităților bulgare, faptul că fug de discuții, va avea consecințe grave pentru Bulgaria, a comentat Elena Yonceva după dezbatere. Ea a atras atenția asupra faptului că comisarul european Didier Reynders, ca răspuns la o întrebare adresată de ea, a făcut o legătură între situația din Bulgaria și procedurile demarate împotriva Ungariei și Poloniei în temeiul art. 7 din Tratatul UE. Drept urmare, ambele țări pot fi private de dreptul la vot în Consiliul UE și în Consiliul European.