Într-un viitor nu prea îndepărtat toţi oamenii vor avea case inteligente. Dacă în prezent majoritatea românilor au telefoane, tablete şi televizoare inteligente, în curând toată aparatura din casă va putea fi controlată de la distanţă. Apetitul românilor pentru tehnologie crește, aceștia fiind mai înclinați să cumpere dispozitive de ultimă generație decât media europeană. Majoritatea covârșitoare a gospodăriilor din România (97%) are cel puțin un telefon mobil, PC sau laptop, televizor și aparat electrocasnic, conform unui studiu Samsung. Acesta mai arată că locuința anului 2015 este acum îmbogățită de tehnologie și numărul de dispozitive deținute de un român este de 19, similar mediei europene. Nu numai că sunt mai multe dispozitive în gospodării, dar timpul total petrecut utilizându-le zi de zi este mai mare decât media europeană. „Anul trecut, Samsung a vândut 665 milioane de dispozitive, iar majoritatea dintre acestea sunt conectate la internet. Credem că acest lucru este o oportunitate uriașă și tocmai de aceea ne-am angajat să transformăm Internet of Things (IoT) în realitate. Până în 2017, 90% din dispozitivele noastre vor fi compatibile IoT, și 100% în următorii cinci ani”, spun oficialii sud-coreeni. Piaţa locală de electro-IT a crescut anul trecut cu 12,5% la 1,5 miliarde de euro, în creştere cu 12,5%, faţă de 2014, conform datelor companiei de cercetare GfK. În categoria electrocasnice mari, piaţa a fost de 340 milioane de euro, în creştere cu 17,2%. Anul trecut s-au vândut 490.000 de maşini de spălat şi 420.000 de frigidere.  În ceea ce priveşte electrocasnicele mici, piaţa a fost de 125 milioane de euro, în creştere cu 13%. De asemenea, anul trecut s-au vândut peste un milion de televizoare şi peste trei milioane de telefoane inteligente. Referitor la telefoanele inteligente, acestea sunt obiectele de care oamenii nu se despart nicio clipă, iar ele încep să devină un fel de telecomandă universală cu care vom controla toată aparatura din casă.

Fără griji

Producătorii de electronice prezintă în fiecare an electrocasnice din ce în ce mai economice, dar şi inteligente. Spre exemplu, cel mai nou frigider de la Samsung Family  Hub, este un centru digital de comandă. Toate informațiile sunt salvate și afișate pe un ecran LCD full HD de 21,5 inci, amplasat pe ușa dreaptă a frigiderului. În plus, ecranul le permite utilizatorilor să posteze, să partajeze sau să actualizeze calendarul de activități, să posteze fotografii sau să lase notițe, totul prin intermediul smartphone-ului lor. Trei camere foto amplasate în interiorul frigiderului realizează fotografii de fiecare dată când ușa frigiderului este închisă. Imaginile pot fi accesate ulterior de pe smartphone pentru verificarea alimentelor disponibile. Astfel, cei care sunt deja în magazine și au uitat să verifice ingredientele de care au nevoie pentru cină, pot folosi o aplicație pentru a arunca o privire în frigider. Mai mult, frigiderul poate fi folosit pentru a face cumpărături online, pentru a accesa rețete și pentru a face liste de cumpărături. Family Hub este construit inclusiv pentru a oferi opțiuni de divertisment. Acesta integrează opțiuni de streaming online pentru muzică, pe care o poate reda fie prin boxa încorporată, fie printr-o boxă wireless. În timp ce te afli la cumpărături poţi spăla rufe. Nu trebuie decât să setezi ora exactă la care vrei să înceapă un ciclu de spălare, urmăreşti pe smartphone-ul tău cât timp a mai rămas până la finalizare, iar atunci când este gata vei fi anunţat printr-un mesaj. LG are în portofoliu mai multe astfel de modele, iar printre tehnologiile folosite se numără şi Smart Diagnosis care ajută utilizatorul să identifice rapid și eficient aproape orice problemă minoră înainte ca aceasta să devină majoră. În zilele noastre, poate cel mai util obiect dintr-o bucătărie este cuptorul inteligent.

Cele mai noi modele pot fi programate pentru a găti până la patru feluri de mâncare, precum modelele elveţienilor de la Franke. Mai mult, odată ce te hotărăşti ce vrei, trebuie doar să selectezi preparatul, iar cuptorul va seta automat timpul de gătit şi temperatura potrivită. Acesta trimite un semnal pe smartphone sau tabletă atunci când este gata fiecare fel de mâncare. Cuptorul poate fi setat şi pentru a seta mâncarea caldă.  Nu doar cuptorele sunt inteligente, ci şi plitele. Miele are o gamă de plite cu inducție TempControl care elimină riscul de ardere a mâncării. Senzorii încorporați în ecranul de ceramică asigură în permanență temperatura adecvată pentru gătit. TempControl este compatibilă cu toate tipurile de oale și tigăi electroconductoare.