Electricitatea produsă pe plan global de către turbinele eoliene şi panourile solare au atins un nivel record de 10% în primul semestru din 2020, în urma declinului centralelor pe cărbune.

O analiză a companiei de companiei de consultanţă în probleme climatice Ember arată că sunt totuşi necesare schimbări mai profunde pentru îndeplinirea ţintelor stabilite conform Acordului de Paris privind schimbările climatice, din 2015.

Electricitatea generată din surse regenerabile (energie eoliană şi energie solară) a crescut cu 14% în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară din 2019, în timp ce producţia de la centralele pe cărbune a scăzut cu 8,3%, arată raportului Ember.

Europa şi Marea Britanie, campionii generării electricităţii din surse regenerabile

În ansamblu, cererea de electricitate a scăzut cu 3% în primul semestru din 2020, din cauza măsurilor introduse pe plan global pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, centralele pe cărbune încă produceau 33% din electricitatea globală, în primele şase luni din acest an, susţin analiştii Ember.

Europa (21%) şi Marea Britanie (33%) au avut, în prima jumătate a acestui an, cea mai mare contribuţie din generarea electricităţii din surse eoliene şi solare, în timp ce contribuţiile Chinei şi SUA s-au situat la 10% şi, respectiv, 12%. Generarea electricităţii de la centralele pe cărbune a scăzut în SUA şi Europa cu 31% şi, respectiv, 32%, dar în China cu doar 2%, se arată în raport, scrie Agerpres.

Raportul realizat de compania Ember include date din 48 de ţări, care produc până la 83% din electricitate pe plan global.