UPDATE
Elan Schwartzenberg despre insolvența Realitatea Media: Ne duceam într-o prăpastie dacă nu luam această măsură”
Omul de afaceri a declarat într-o conferință de presă incheiată în urmă cu puțin timp că este vorba despre o reorganizare judiciară care va dura in jur de trei ani, menită să “curețe toate problemele financiare ale companiei”.
Acesta a dezvăluit că a fost sunat de Camelia Voiculescu, care și-a oferit ajutorul, deși reprezintă trustul media Intact, concurența directă pentru Realitatea TV. “Mi-a spus că dacă am nevoie de ajutor cu orice: echipamente sechestrate, continut, să apelez la ea. Asta e o dovadă că putem concura frumos, chiar și în România”.
Elan Schwartzenberg a spus că principalele probleme ale companiei sunt datoriile imense din trecut, care au cauzat blocarea conturilor și pierderile lunare considerabile, care nu au mai permis plata salariilor și a dărilor aferente către stat. Un element cheie al reorganizării judiciare vor fi disponibilizările: „În orice afacere, dacă cheltui mai mult decât încasezi, redimensionezi costurile. Vom renunța la câțiva dintre angajații postului”, a precizat Schwartzenberg. Acesta a precizat că este bun prieten cu actualul manager al Realitatea TV, Sebastian Ghiță, și că este posibil ca de comun acord, să încheie un parteneriat în acțiuni și să numească „oameni mai competenți în funcțiile de management”.
„Sebastian Ghiță a făcut tot ce a putut pentru această televiziune. A venit la mine și mi-a zis că nu se mai poate, în acest ritm de incapacitate de plată”, a precizat omul de afaceri. Întrebat ce va face dacă principalii creditori vor cere falimentul și nu insolvența postului TV, Elan a mărturisit că el este creditorul principal al postului, pentru că deja a inceput să plătească datoriile mai vechi ale postului. În rest, costurile de funcționare și plata salariilor au fost asigurate de Sebastian Ghiță, care a rămas manager al postului în virtutea relației de prietenie cu Schwartzenberg, pentru că altfel, obligațiile contractuale nu au fost îndeplinite. „Conform contractului de management, salariile ar fi trebuit să fie plătite în integralitate de Ghiță, în caz contrar eu puteam să închei contractul. Nu am făcut uz de acest drept legal, pentru că am cunoscut situația dificilă și îmi place de Ghiță”, a spus Elan Schwartzenberg.
Elan Schwartzenberg a precizat că speră ca reorganizarea să dureze mai puțin de trei ani. „Nu doresc să pierd banii pe care i-am dat domnului Vântu și nu vreau să îi dezamăgesc pe profesioniștii care lucrează acolo”, a mai adăugat acesta.
Solicitarea companiei a fost depusă la Tribunal în data de 2 septembrie 2011 şi urmează a fi judecată în 7 septembrie. În majoritatea cazurilor, companiile îşi cer propria insolvenţă pentru a se proteja de presiunea datoriilor.

Realitatea Media a raportat pentru anul trecut o pierdere netă de circa 20,4 mil. euro, în scădere faţă de nivelul de 39 mil. euro înregistrat în 2009. Cifra de afaceri a companiei este puţin mai mare decât pierderile, respectiv 23,1 mil. euro şi aceasta în scădere de la circa 30 mil. euro, înregistrată în 2009, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor Publice.

Elan Schwartzenberg a preluat grupul media Realitatea în luna aprilie a acestui an de la Sorin Ovidiu Vîntu, devenind acţionar cu 92% din Bluelink Communcazioni, societatea care deţine Realitatea Media. În urma preluării, contractul de management semnat de fostul proprietar cu Sebastian Ghiţă a rămas în vigoare.
Citeşte şi De ce vrea un dezvoltator imobiliar să investească în televiziune