"Legea prevede pedeapsa capitală pentru crimă cu premeditare", a declarat procurorul Mustafa Suleiman la sfârşitul rechizitoriului prezentat joi în faţa tribunalului din Cairo, unde fostul şef al statului egiptean este judecat pentru presupusa sa implicare în reprimarea revoltei produse la începutul anului trecut în Egipt.

Aceeaşi sentinţă a fost cerută şi în cazul fostului ministru de interne Habib el-Adli şi al altor şase personalităţi din cadrul serviciilor de securitate egiptene.

Aducerea lui Mubarak în sala de judecată a fost amânată din cauza ceţii. El a fost adus la tribunal cu elicopterul de la un spital militar din Cairo şi a compărut din nou de pe un pat rulant.

Fostul preşedinte egiptean mai este inculpat pentru corupţie alături de fiii lui Alaa şi Gamal. După prezentarea rechizitoriului şi formularea cererii de către acuzare, procesul a fost amânat pentru zilele de 9 şi 10 ianuarie.

Hosni Mubarak este primul lider arab adus în faţa justiţiei, drept urmare a mişcărilor de protest de anul trecut denumite generic "Primăvara arabă".

Anterior, Mustafa Suleiman, care a început marţi expunerea argumentelor, apreciase că, în afara ordinelor pe care le-a putut da, Hosni Mubarak nu putea ignora tirurile trase asupra mulţimii care se revoltase împotriva regimului său.

‘Preşedintele republicii este răspunzător de protejarea populaţiei, iar problema nu este doar de a şti dacă a dat sau nu instrucţiuni privind uciderea manifestanţilor, ci de a afla de ce nu a intervenit pentru a pune capăt violenţelor împotriva acestor manifestanţi’, a declarat procurorul egiptean.

"Cum este posibil ca preşeditnele republicii să nu fi fost la curent cu manifestaţiile care s-au declanşat la 25 ianuarie în 12 locuri din mai multe guvernorate", s-a întrebat retoric procurorul cu ocazia audierilor de joi respingând ideea că Hosni Mubarak nu fusese informat asupra gravităţii situaţiei.

Procurorul Suleiman a subliniat că ministrul de interne din acea vreme, judecat concomitent cu fostul şef al statului egiptean, "nu putea da ordinul de a se trage asupra manifestanţilor fără ca Mubarak să-l fi instructat" în acest sens.

Procesul lui Mubarak a început la 3 august şi a fost suspendat drept urmare a unei cereri de recuzare a preşedintelui completului de judecată. În cele din urmă, magistratul a fost menţinut iar audierile au fost reluate la 28 decembrie.
SURSA: Agerpres