Una dintre naţiunile cel mai afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), Spania se îndreaptă în acest an spre cea mai slabă performanţă economică înregistrată vreodată, cu un declin de 9% – 11,6%.

„Într-un scenariu ipotetic, în care nu se fac eforturi fiscale structurale de către autorităţi în următorii zece ani, nivelul datoriei publice ca procentaj din PIB va rămâne peste nivelul de 100% la finalul lui 2030”, se arată în raportul anual pe 2019 al Băncii Spaniei.

Ce spune guvernatorul Băncii Centrale

„Elaborarea şi implementarea reformelor trebuie să fie accelerată, deoarece implementarea lor credibilă poate genera efecte pozitive asupra cheltuielilor, investiţiilor şi angajărilor, chiar în viitorul apropiat. Consolidarea fiscală trebuie implementată după revenirea economiei pe o traiectorie solidă de creştere, dar definirea ei şi comunicarea rapidă a intenţiilor vor avea beneficii importante asupra credibilităţii politicii noastre economice”, a declarat de Cos, în cadrul unei audieri în Parlamentul Spaniei.

În cazul unui al doilea val de infecţii, Banca Centrală a Spaniei a avertizat că economia ar putea înregistra un declin de 15,1% în 2020. De asemenea, nivelul datoriei publice ca procentaj din PIB ar putea creşte până la 126,7% în 2020 şi la aproximativ 130% în 2021 şi în 2022, în timp ce deficitul ar urma să ajungă anul acesta până la 14% din PIB, de la 2,8% din PIB în 2019.

Sectorul turismului, cel mai afectat de pandemie

„Contribuţia ridicată a turismului la PIB şi la piaţa forţei de muncă, în contextul în care aceste sectoare suferă în mod disproporţionat de pe urma consecinţelor pandemiei, contribuie la înrăutăţirea perspectivelor economiei spaniole”, potrivit băncii.

Luna aceasta, Guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un declin de 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate recent. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşeşte estimările analiştilor, de 4,4%.