După ce în aprilie a scăzut față de luna precedentă cu 10,8% (cifre neajustate), în mai producția industrială a revenit pe plus (8,4% mai mult, serie brută, față de luna anterioară), arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Comparativ cu aceleași luni ale lui 2010, în aprilie industria a fost cu 3,6% mai productivă, iar în mai – cu 7,1%. Și comenzile industriale noi au avut o evoluție fluctuantă – după ce au scăzut cu 5,1% în aprilie față de martie, au crescut cu 3% în mai față de aprilie. În ceea ce privește lunile corespunzătoare ale anului trecut, acest indicator a evoluat pozitiv atât în aprilie (+16,7%), cât și în mai (+18,3%).
Exporturile par să fi urmat și ele aceeași curbă: -17,2% în aprilie față de martie (dar +16,7% față de aprilie 2010), respectiv +13% în mai față de aprilie (și +27,1% față de mai 2010). În același timp, deficitul comercial a sărit de la 12 milioane de euro la nivelul lui aprilie la 122 de milioane de euro în mai.
Și dealerii de mașini au lucrat în salturi. În prima lună a celui de-al doilea trimestru, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule a scăzut față de martie cu 4,7% (cifre brute), crescând față de aceeași lună cu 1,4% dacă se iau în calcul zilele lucrătoare și sezonalitatea. În mai, indicatorul a arătat +5,9% (serie brută), respectiv +1,9% (date ajustate). Cifra de afaceri din sectorul serviciilor (intrând aici hoteluri și restaurante, transporturi) a ezitat și ea între negativ (-0,4% brut și -4,1% ajustat în aprilie față de martie, respectiv -2,7% ajustat în mai față de aprilie) și pozitiv (+5,3% brut în mai față de aprilie).
Veștile sunt mai bune când ne uităm la lu­nile corespunzătoare din anul precedent: cu excepția lui aprilie 2011 vs. aprilie 2010, când cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule a scăzut brut cu 0,3%, în rest toți indicatorii din cele două domenii au crescut – atât brut, cât și ajustat – cu până la 9,6%.
În sus sau în jos?
Comerțul cu amănuntul a avut și el un comportament ezitant în aprilie (când a scăzut cu 0,8% în cifre brute față de luna precedentă, în ciuda sărbătorilor pascale, dar a crescut cu 1,8% ajustat, dar -4% brut, respectiv -6,2% ajustat față de aprilie 2010), dar pare să se fi redresat ușor în mai (+1,1% brut, respectiv +0,2% ajustat față de aprilie, dar -5,5% brut, respectiv -6,4% ajustat comparativ cu mai 2010).
Nici construcțiile nu par să se fi decis în ce direcție o apucă în această primăvară: potrivit INS, în aprilie volumul lucrărilor din domeniu a crescut cu 5%, dar a scăzut cu 0,3% dacă sunt luate în calcul numărul de zile lucrătoare și sezonalitatea față de martie, respectiv a scăzut pe toată linia (-5,1% brut și -3,7% ajustat) față de aprilie 2010. În același timp, în mai indicatorul a crescut cu 16% brut și cu 2,9% ajustat față de luna precedentă, respectiv s-a majorat cu 3,4% brut și cu 1,9% ajustat față de luna mai a anului trecut.
Turație redusă
Datele pe iunie nu sunt încă disponibile în niciun sector economic, însă evoluțiile oscilante din primele două luni ale trimestrului îi fac pe analiști să fie prudenți. „Chiar dacă au fost niște revizuiri pozitive în ceea ce privește evoluția industriei, cred că ritmul de creștere a încetinit față de perioada ianuarie-martie“, spune economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru. Profesorul Mircea Coșea crede că, dacă va fi creștere în trimestrul al doilea, va fi vorba de una statistică, între 0,1% și 0,3% față de perioada anterioară. „În cel mai bun caz vom asista la o continuare a micului trend de stabilizare, însă nu am văzut în perioada aprilie-iunie nicio măsură și niciun factor conjunctural care să ajute cu adevărat economia“, afirmă acesta. Chiar dacă nu îi place să facă prognoze, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent pentru capital.ro că într-adevăr, în aprilie-mai, probabil, și iunie, s-a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere economică, cauzată în special de faptul că în Europa de Vest există, la fel, o încetinire a ritmului de creștere.
„Producția industrială și exporturile și-au încetinit viteza, dar tot ele reprezintă motorul principal de creștere economică, inclusiv în trimestrul al doilea și în trimestrele care vor urma. Cred că va fi în linie cu prognozele pe care le-am avut, iar întregul an 2011 se va încheia cu acest trend pozitiv pe care l-am evaluat între 1,5% și 2%“, spune Tănăsescu.
Reprezentanții Executivului sunt însă ceva mai optimiști. „Economia va rămâne pe plus în trimestrul al doilea“, declara recent Andreea Paul Vass, consilier de stat al Guvernului.
Dacă perioada aprilie-iunie nu a strălucit din punct de vedere economic, nici lunile care urmează nu vor excela în această privință. „Nu sunt adeptul unui scenariu foarte pesimist în ceea ce privește evoluția internațională, nimeni nu va lăsa Italia să cadă, însă nu există nici motive care să ne facă să fim optimiști, chiar și ponderat. În cel mai bun caz, România va rămâne în aceeași situație – ieșită din recesiune doar din punct de vedere tehnic“, crede Mircea Coșea. Ionuț Dumitru consideră că în viitorul apropiat atenția trebuie acordată cererii interne. „Având în vedere contextul extern, exporturile vor scădea inevitabil. Dacă nu vom reuși să majorăm consumul local, creșterea PIB riscă să încetinească“, explică el.