România a devenit una dintre cele mai atractive țări în ceea ce privește fiscalitatea în domeniul turismului. Guvernul a decis să reducă TVA la doar 5% pentru acest sector și să elimine redevența pentru apa termală utilizată la buvetele publice.

Aceste decizii creează un mediu mult mai bun pentru cele câteva mii de firme din Turism, care adună peste 40.000 de angajați. În timp, impactul acestor reduceri ar trebui să se vadă și în tarifele pe care turițștii le plătesc pentru vacanțele în România.

„Prin actul normativ se propune ca, începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operaţiuni: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele care sunt deja scutite prin legislaţie, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative. Această măsură are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.  

El a explicat că TVA de 5% nu se referă la servicii de intermediere a pachetelor turistice. 

Nelu Barbu a precizat că o altă măsură „cu impact pozitiv” asupra turismului balnear, adoptată la propunerea Ministerului Economiei, vizează eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.