Restricții noi se anunță în următoarea perioadă. Cazurile de coronavirus continuă să crească alarmant în mai multe țări din Europa unde locuiesc sute de mii de români. Potrivit EFE, noile cifre ale infectărilor şi ale deceselor asociate COVID-19 în Europa înregistrează noi maxime, motiv pentru care unele ţări impun noi restricţii antiepidemice sau le prelungesc pe cele deja adoptate, informează Agerpers.

Germania este prima țară care ar putea impune restricții drastice. Germania a depăşit vineri două milioane de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei.  Joi, nemții au înregistrat un nou record de decese. Mai exact, au fost raportate 1.244 de decese asociate COVID-19, număr ce depăşeşte ultimul record, de 1.188 consemnat vinerea trecută, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare este de 25.164.

În ceea ce privește recordul de infectări, acesta a fost raportat pe 18 decembrie, cu 33.777 de cazuri. Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în această ţară cu circa 83 de milioane de locuitori era joi de 758.093.

O serie de îngrijorări vin și din partea directorului institutului german de boli infecţioase Robert Koch (RKI), Lothar Wieler.

Restricții și în Italia?

O altă țară grav afectată de pandemie este Italia, care a anunţat 507 decese zilnice în ultima raportare, depăşind pragul de 80.000 de decese asociate COVID-19, şi 15.774 de noi infectări.

În acest context, Guvernul de la Roma a prelungit starea de urgenţă până pe 30 aprilie, unele restricţii fiind înăsprite. Este menţinută interdicţia de circulaţie între orele 22:00 şi 05:00, rămân închise şcolile, cinematografele, piscinele, iar barurile şi restaurantele pot fi deschise cel mult până la ora 18:00.

Și în Marea Britanie situația este deficilă. Aici, noua tulpină mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 a provocat o creştere puternică a numărului cazurilor de COVID-19, a spitalizărilor şi deceselor, are sistemul sanitar copleşit de valul de internări, spitalele fiind în plus nevoite să improvizeze morgi de urgenţă pentru pacienţii ucişi de COVID-19, iar un nou record de decese, de 1.564, a fost înregistrat miercuri.

Astfel, începând de luni, 18 ianuarie, este obligatoriu un test COVID-19 negativ la intrarea în ţară, măsură de precauţie luată de guvernul de la Londra pentru a evita importarea şi a altor mutaţii ale coronavirusului, precum cele din Africa de Sud sau Brazilia.

Noua tulpină de COVID a ajuns în Irlanda

În Irlanda situația continuă să devină complicată. Aici, mai mult de jumătate din noile cazuri de COVID-19 confirmate sunt cu tulpina britanică, ce a provocat şi în această ţară o creştere a numărului cazurilor de infectare. Guvernul de la Dublin a estimat că până la sfârşitul lunii septembrie circa 80% din populaţia irlandeză va fi vaccinată.

De asemenea, o tendinţă ascendentă a infectărilor există şi în Franţa, deşi nu se observă o explozie a noilor infectări, cu 23.852 de noi cazuri anunţate miercuri şi 232 de noi decese. Cu toate acestea, guvernul de la Paris nu are în vedere un nou lockdown, dar este aşteptat să anunţe joi noi restricţii sociale.

Austria pe de altă parte se află în continuare în lockdown, cu sectorul HoReCa închis până cel puţin până pe 24 ianuarie. Totuși, școlile vor fi redeschise pe 25 ianuarie, dar cu unele limitări. În ciuda restricţiilor impuse de autorități, miercuri au fost raportate circa 2.000 de infectări şi 49 de decese.