Trupele terestre azere au lansat sâmbătă un nou atac la scară largă asupra disputatei regiuni Nagorno-Karabah, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, scrie Agerpres.

Trupele au avansat asupra regiunii, deţinută de creştini armeni separatişti, atât din nord, cât şi din sud, a raportat agenţia de presă citând armata armeană.

Nu a fost posibilă imediat verificarea informaţiilor din surse independente.

Puterile mondiale au cerut încetarea focului între Azerbaidjan şi Armenia de duminică, când luptele pentru regiune, care este oficial parte a Azerbaidjanului predominant musulman, au erupt din nou.

Sursele armene au anunţat numărul morţilor în luptele din regiune, unde locuiesc aproximativ 145.000 de oameni, la peste 200, în timp ce Azerbaidjanul a declarat cel mai recent că 19 civili au fost ucişi şi 60 răniţi.

Armenia declară că Azerbaidjanul a adus noi trupe în zona de conflict, ceea ce guvernul de la Baku nu a confirmat.

Macron a cerut încetarea focului

n contextul în care luptele s-au intensificat vineri, preşedintele francez „a reiterat apelurile la încetarea focului şi a propus iniţierea unui proces şi unei metodologii care să conducă la reluarea negocierilor în cadrul Grupului de la Minsk”, a precizat preşedinţia Franţei. „Lucrările au început de vineri seară”, scrie sursa citată.

Franţa prezidează împreună cu Rusia şi Statele Unite Grupul de la Minsk însărcinat cu medierea acestui conflict.

În discuţiile avute, Emmanuel Macron a mai abordat cazul celor doi jurnalişti ai cotidianului francez Le Monde răniţi în urma unui „bombardament” şi evacuaţi vineri spre Erevan, a precizat Palatul Elysee.

Mai devreme în cursul zilei, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, şi Armenia împotriva unei „internaţionalizări a conflictului” şi riscului unei „escaladări scăpate de sub control”.

Luptele au reînceput duminică în Nagorno-Karabah, locuită majoritar de armeni. Regiunea s-a desprins de Azerbaidjan la sfârşitul URSS, antrenând un război la începutul anilor 1990 care a făcut circa 30.000 de morţi. Conflictul era aproape îngheţat, în pofida unor ciocniri frecvente, în special în 2016.

Emmanuel Macron a mai discutat, duminică, cu premierul Armeniei şi cu preşedintele Azerbaidjanului.