Miercuri, 2 decembrie, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat de americanii de la Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, împotriva COVID-19. După ce a primit undă verde, serul va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare, informează Reuters.

Specialiştii consideră că un vaccin anti-COVID-19 reprezintă cea mai bună şansă pentru ca omenirea să revină la normalitate în contextul pandemiei care a ucis aproape 1,5 milioane de persoane şi a afectat grav economia globală.

Executivul de la Londra a precizat următoarele: „Guvernul a acceptat astăzi recomandările formulate de organismul independent MHRA (Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Asistenţei Medicale/ Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) în vederea aprobării spre utilizare a vaccinului Pfizer-BioNTech.”

„Vaccinul va deveni disponibil în Marea Britanie începând de săptămâna viitoare”, se mai arată în anunţul oficial al Guvernului condus de Boris Johnson.

Cine va avea prioritate la administrarea vaccinului?

Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie va stabili categoriile de populaţie care vor primi cu prioritate acest vaccin, precum rezidenţii din aziluri, personalul medical, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni clinice şi considerate extrem de vulnerabile.

Atât alianţa Pfizer-BioNTech, cât şi compania americană de biotehnologie Moderna au anunţat o eficienţă de peste 90% – o rată de prevenţie neobişnuit de ridicată – în studiile clinice dedicate vaccinurilor lor, care se bazează pe noua tehnologie ARN mesager, scrie Agerpres.

Grupul Pfizer consideră că autorizarea în regim de urgenţă de către Marea Britanie reprezintă un moment istoric în lupta împotriva maladiei COVID-19.

Matt Hancock, secretar pentru Sănătate în Guvernul britanic, a spus că programul de vaccinare are putea să înceapă în această ţară săptămâna viitoare. Potrivit declaraţiilor sale, spitalele din Marea Britanie sunt deja pregătite pentru a primi acest vaccin.

„Este o veste foarte bună”, a adăugat Matt Hancock.