Deși în urmă cu câteva zile comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, susținea că executivul comunitar nu va revizui limita acceptată pentru deficitul structural al Spaniei pentru anul acesta – de 4,4% din PIB – până ce nu se vor cunoaşte datele exacte ale deficitului de anul trecut, iată că situația s-a schimbat.
Guvernul de la Madrid și-a exprimat dorința de a renegocia calendarul aprobat de Comisia Europeană în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar.
Cabinetul Rajoy consideră o sinucidere trecerea de la un deficit de 8% din PIB, în 2011, la 4,4% anul acesta (o tăiere de 40.000 de milioane de euro), așa cum prevede calendarul aprobat de Comisia Europeană.
Obiectivul executivului spaniol este ca, în 2012, deficitul să se situeze în jur de 5%.
Acest lucru presupune tăieri mai puțin dramatice, de circa 30.000 de milioane de euro, care, în opinia autorităților de la Madrid pot fi susținute.

UE a anunțat că va lua măsuri împotriva noului guvern instalat la Madrid pentru că a întârziat să aplice măsuri de austeritate din cauza viitoarelor alegeri regionale, care vor fi organizate luna viitoare.
Executivul comunitar a deschis procedura de dificit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009. 
Procedura prevede sancţiuni sub formă de amenzi pentru statele din zona euro care depăşesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, în timp ce ţările membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.