De la 1 aprilie, pentru orice produs ambalat în sticla vom plăti cu 50 de bani mai mult. Vom primi banii înapoi dacă vom returna recipientele la magazin.

De asemenea, odată luată această măsură, și marile lanțuri de magazine vor respecta anumite reguli noi.

De luna viitoare, vom putea cumpăra produsele ambalate în sticlă doar dacă, pe lângă prețul afișat la raft, vom plăti și o garanție de 50 de bani. Ca să ne recuperăm banii, va trebui să aducem înapoi în magazine recipientele din sticlă.

De asemenea, clienții pot fi despăgubiți prin mai multe metode:

”Îţi vor da un bon valoric pentru retur, si cu acest bon poţi să mergi la informaţii să-ţi recuperezi banii sau vor trebui să existe, fiscal vorbind, nişte măsuri prin care să-ţi pot extrage această sumă prin casă şi să-ţi returnez banii pentru fiecare deşeu adus la magazin.”, potrivit Andrei Coşuleanu, Act for tomorrow.

Ministerul Mediului a gândit această iniţiativă pentru a-i educa pe oameni că ambalajele au valoare economică, nu sunt bune doar pentru aruncat.

”Valoarea fiecărui ambalaj în parte este să se regăsească pe bonul de la casă. Magazinele de cartier pot să aplice acest sistem, dar nu au obligaţia. Este opţiunea producătorului dacă ambalajul este reutilizabil sau nu.”, a declarat Cosmin Teodoru, director general departamentul deşeuri Ministerul Mediului.

În Germania, de exemplu, pentru o sticlă returnată se primesc 7 cenți, iar pentru un PET – 25 de cenți. Deocamdată, România rămâne codaşă la capitolul reciclare. Anual, producem 1,3 milioane de tone de ambalaje și reciclăm doar 5 la sută. Însă, până în 2025, cel puțin jumătate din deșeurile municipale vor trebui reciclate, iar ținta va crește la 65% până în 2035, potrivit Digi24.ro.