Concret, MFP a planificat, în februarie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 1,9 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 1,5 miliarde de lei prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 225 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor plănuieşte să atragă peste 2,1 miliarde lei de pe piaţa internă în februarie. Recent, ministrul Eugen Teodorovici a dat ordin ca Finanţele să nu se mai împrumute de la instituţiile de credit, ci să ia bani din Trezorerie. 

„Am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă (…) Avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, spunea ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, săptămâna trecută. Acum, însă, Trezoreria anunţă în calendarul de împrumuturi că va lua bani tot de la bănci în luna februarie: peste 2,1 miliarde lei.

Faţă de luna ianuarie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mici cu un miliard de lei. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, informează Agerpres.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program o licitaţie, în data de 14 februarie, pentru certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 de milioane de lei, pe o perioadă de 336 de zile.

Acum, însă, Trezoreria anunţă în calendarul de împrumuturi că va lua bani tot de la bănci în luna februarie: peste 2,1 miliarde lei. 

„În vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna februarie se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 1.900 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 225 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark”, se arată în ordinul aprobat de Ministerul Finanţelor. 

 

Prima emisiune va avea loc joi, când Finanţele plănuiesc să atragă 300 milioane lei, la o dobândă de 4% pe termen scurt.

Totodată, Finanţele anunţă redeschiderea a şase emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,5 miliarde de lei, care vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (225 milioane de lei în total).

La sfârşitul lunii ianuarie, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, declara că a dat dispoziţie ca MFP să nu se împrumute în piaţă, el subliniind că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanţare pe minimum şase luni.

„Apropo de împrumut, ieri eu am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici ‘ruşinea nu ştiu care’. Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, a afirmat Teodorovici, la Parlament.

El a adăugat că Ministerul de Finanţe nu poate să cumpere la un preţ „mai sus” decât este necesar. „Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri”, a precizat Teodorovici.

Întrebat dacă oferta băncilor reprezintă o reacţie la OUG 114, el a spus: „Nu ştiu, trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi”.

Decizia a venit după ce Ministerul Finanţelor Publice respinsese toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 152 de luni, prin care intenţiona să atragă 400 de milioane de lei. 

 

Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 123,2 milioane de lei.
În urma anunţului său, liberalul Florin Cîţu a cerut intervenţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), după ce ministrul a declarat că va intra în rezerva de bani de la Trezorerie pentru a se finanţa În data de 28 ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 152 de luni, prin care intenţiona să atragă 400 de milioane de lei. 

Aceasta a fost a şaptea oară în acest an în care Ministerul Finanţelor nu ia niciun leu sau nu reuşeşte să atragă toată suma căutată de la bănci. Bani de la populaţie Între timp, Finanţele au anunţat că încearcă şi în acest an să se împrumute de la populaţie. MFP a început să emită, de luni, o serie de titluri de stat dedicate exclusiv persoanelor fizice. Titlurile de stat Tezaur emise luni, 4 februarie 2019, au scadenţe la 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. 

Titlurile de stat pot fi cumpărate: – între 4 şi 22 februarie 2019 de la unităţile Trezoreriei Statului – între 4 şi 21 februarie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Poştei Române, din mediul urban, şi până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.