Anunțul cu privire la intrarea în vigoare a certificatului a fost făcut Raed Arafat în cadrul unei conferinţe de presă. Hotărârea de guvern prin care se impune obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi nu impune restricţii.

Nu se poate vorbi de discriminare între cei vaccinaţi şi nevaccinaţi

„Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (…) În mod normal peste 3 la mie, era prevăzut în hotărâre de guvern închiderea totală. Deci, în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care, totuşi, să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare în anumit control sanitar aferent, şi anume verificarea în mod deosebit a celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG. (…) Ca să elaborăm această hotărâre au fost analizaţi factorii de risc”, a declarat Raed Arafat în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă.

Certificatul permite oricui să participe la evenimente organizate

Raed Arafat a precizat că certificatul permite oricui să participe la evenimente organizate în localităţile în care rata de infectare depăşeşte trei cazuri la mia de locuitori, însă cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (…) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii. (…) Aplicaţia va fi dată la toţi operatorii să o descarce gratuit şi ei au obligativitatea de a verifica. (…) Referitor la utilizarea certificatului verde – de mâine noapte, de luni, tocmai ca să dăm timp operatorilor să se organizeze pentru citirea certificatului verde. Acum mergem pe prezentarea documentului”, a adăugat şeful DSU.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme de protecţie sanitară pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani, prevede actul normativ.