Vaccinul care oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID dintr-o singură doză. Oamenii s-au vaccinat deja cu el

Un nou studiu britanic, publicat vineri, condus universităţile Sheffield şi Oxford cu sprijin din partea Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie, arată că o doză din vaccinul produs de Pfizer oferă un răspuns imun similar cu cel generat de infecţie şi poate asigura totodată protecţie împotriva variantelor pentru persoanele care au contractat anterior virusul. Amintim că Marea Britanie a decis la finalul anului trecut să extindă decalajului dintre doze până la 12 săptămâni.

La momentul acela speciliștii erau încrezători în analiza lor care arăta că dozele iniţiale din vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au generat un nivel de protecţie.

Studiu, numit SIREN, mai arată că 99% dintre persoane generează răspunsuri imune puternice după o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

“SIREN demonstrează o eficacitate foarte mare a vaccinului împotriva spitalizării după o singură doză, majoritatea acestor oameni nefiind infectaţi anterior. Aşadar, ceea ce încercăm să facem este să analizăm mecanismul în acest caz.

Observăm răspunsuri ale celulelor T şi anticorpilor după o singură doză la persoanele care nu au fost infectate anterior. Aşadar, găsim acest lucru destul de liniştitor”, a declarat reporterilor Susanna Dunachie de la Departamentul de Medicină Nuffield al Universităţii Oxford.

Cel mai mare studiu efectuat în lumea reală

SIREN este cel mai mare studiu efectuat în lumea reală asupra răspunsurilor celulelor T și anticorpilor după lansarea vaccinării în Marea Britanie. Acesta a analizat lucrători din domeniul sanitar, concentrându-se în special pe femeile cărora li s-a administrat serul produs de Pfizer.

După analizarea probelor de sânge colectate de la 237 de persoane, cercetătorii au constatat că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T la subiecţii care nu au avut anterior COVID-19 erau asemănătoare cu cele generate în mod natural de infecţie.

În urma analizei s-a descoperit că persoanele care fuseseră infectate anterior au generat un răspuns imun mai puternic şi mai extins. Așadar, răspunsul celulelor T a fost de aproximativ şase ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu fuseseră infectate anterior.

Stimularea anticorpilor preexistenţi poate oferi protecţie împotriva variantelor de coronavirus, inclusiv faţă de cea descoperită iniţial în Africa de Sud, despre care s-a demonstrat că reduce eficacitatea vaccinurilor existente, este de părere Thushan de Silva, autor al studiului de la Universitatea Sheffield, citat de Reuters.

Sursă foto: Dreamstime