Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției nu se poate aplica reatroactiv, ceea ce înseamnă că nu va afecta dosarele penale aflate deja în curs, cum este și cazul celui în care Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a fost deja condamnat, pe fond, la trei ani și șase luni de închisoare.

Tudorel Toader îşi intitulează mesajul postat pe reţelele de socializare, duminică dimineaţă, „Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției”, notează Realitatea.net.

„Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

Tudorel Toader mai precizează că „fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.

În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018, mai anunţă Toader.

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !